Ilustrācija — Andrejs Rohuts

Šovakar Latvijas Arhitektūras muzejā tiek atklāta izstāde par slimnīcu arhitektūru, kas apskatei sola detalizētus zīmējumus un maketus.

Ziņas Fold 15. aprīlis, 2014

Izstāde «Ārstniecības telpa: piecas pieejas slimnīcu plānojumam Latvijā» ir pirmā šāda veida arhitektūras izstāde Latvijā. Tajā analizēta slimnīcu plānojuma vēsture Latvijā, sīkāk apskatot piecu slimnīcu ēkas. Pētījuma ietvaros tapuši detalizēti ēku arhitektūras rasējumi un maketi katrai no piecām pētītajām slimnīcām, kas būs aplūkojami šajā izstādē.

Katra no izvēlētajām slimnīcām pārstāv kādu noteiktu laika periodu Latvijas vēsturē, sākot no Latvijas pirmās neatkarības un Padomju okupācijas līdz mūsdienu Latvijai un pat nākotnes vīzijai par slimnīcu plānošanu. Piemēram, Rīgas 1. slimnīca 20. gadsimta sākumā projektēta saskaņā ar modernās medicīniskās aprūpes pamatlicējas Florences Naitingeilas (Florence Nightingale) ieviesto svaiga gaisa un dienasgaismas principu. Turpretim Vaivaru slimnīca kā ārstniecības iestāde sāka funkcionēt tikai pēc Padomju Savienības sabrukuma, jo līdz tam tika izmantota kā kosmonautu rehabilitācijas centrs. Izstāde «Ārstniecības telpa» tiecas veicināt dizaineru un arhitektu interesi par slimnīcu arhitektūras nozīmi Latvijā un citviet pasaulē.

Izstādes kurators Andrejs Rohuts (Andrejs Rauchut) ir arhitekts un pētnieks no Ņujorkas. Viņš ieguvis bakalaura grādu arhitektūrā Cooper Union universitātē Ņujorkā un izstādījis mākslas un dizaina darbus Čikāgā, Ņujorkā un Venēcijas arhitektūras biennālē Itālijā. Andrejs ir Fulbraita stipendiāts un šobrīd dzīvo un strādā Rīgā. Izstāde tapusi sadarbībā ar arhitektūras un dizaina studiju «Sampling».

Izstāde «Ārstniecības telpa: piecas pieejas slimnīcu plānojumam Latvijā» apskatāma Latvijas Arhitektūras muzejā Rīgā, Mazajā Pils ielā 19 no 2014. gada 16. aprīļa līdz 13. jūnijam.