Foto — Jānis Klimanovs

Sociālā biznesa zīmols «Lude» uzsācis aust paklājus no Latvijas apakšveļas ražotāju tekstila pārpalikumiem — trikotāžas un mežģīnēm. Katrs paklājs glābj zemeslodi no diviem kilogramiem atkritumu.

Ziņas Fold 23. aprīlis, 2014

Jaunajai dizaina līnijai «Lude Lace» izejmateriālu veido Latvijas apakšveļas ražotāju «Rosme» un «Lauma Lingerie» ražošanas pārpalikumi — mežģīnes, kā arī zīmola «ZIB*» trikotāžas atgriezumi.

Paklāju un segu aušanā bieži tiek izmantotas auduma, piemēram, palagu vai novalkātu apģērbu strēmeles. Uzņēmumā «Lude» nolemts izmantot ražošanas pārpalikumus — tie ir gluži jauni, taču tiek izmesti kā nederīgi. Katrs paklājs izglābj aptuveni divus kilogramus tekstila atkritumu no nonākšanas izgāztuvē, kā arī demonstrē atjautīgu pieeju ražošanas pārpalikumu utilizācijai tekstila dizaina industrijā. Tas novērtēts arī Skandināvijā, «Ludei» piešķirot Kvalitātes inovāciju gada balvu.

Katrā «Lude Lace» paklājā ieausti ap 54 metriem mežģīņu. Tekstilmākslinieces Lilitas Bauģes veidotais paklāju dizains izceļ materiāla filigrāno faktūru. Paklāju krāsas ir atkarīgas no apakšveļas ražotāju kolekcijām: pieejami gan klasiski balti, melni un krēmkrāsas paklāji, gan arī drosmīgāki toņi, piemēram, sarkans, maigi lillā un smaragdzaļš.

«Lude» ir sociālais uzņēmums, kurā cienījama vecuma cilvēki no tekstila atgriezumiem un apģērbiem rada dizaina priekšmetus. Darbošanās «Ludē» dod senioriem iespēju socializēties un nopelnīt, vienlaikus padarot mūsu planētu arī nedaudz zaļāku. Viss ražošanas process, sākot no izejmateriāla sagatavošanas un beidzot ar aušanu, tiek veikts ar rokām.

 

Paklāju aušanas process