Rīgas Starptautiskā kino festivāla vizuālā identitāte — Zigmunds Lapsa

Latvijas kino industrija un filmu festivālu rīkotāji apvienojuši spēkus, lai no šā gada 2. līdz. 12. decembrim norisinātos Rīgas Starptautiskais kino festivāls. Tā ietvaros plānoti vairāk nekā 160 filmu seansi, kā arī plaša industrijas sadaļa nozares speciālistiem.

Ziņas Fold 4. aprīlis, 2014

«Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijas klātbūtne Rīgā, kā arī vēlme paralēli šīs ceremonijas aktivitātēm radīt pasākumu vietējiem kinoskatītājiem, rosināja izveidot vienu, kopīgu kino notikumu,» festivāla izveidi skaidro Rīgas Starptautiskā kino festivāla (RSKF) direktore Sonora Broka.

Festivāla rīkošanā kopīgam darbam saliedējušies: Latvijas Kinematogrāfistu savienība ar Latvijas Nacionālo filmu festivālu «Lielais Kristaps», Rīgas Starptautiskais īsfilmu festivāls «2Annas», kinoaktieru festivāls «Baltijas Pērle», kā arī Latvijas Kinoproducentu asociācija.Festivāla filmu skates norisināsies Rīgas kinoteātros, Rīgas Kino muzejā un Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Tiks organizētas radošās darbnīcas, kino profesionāļu meistardarbnīcas, diskusijas, tikšanās ar filmu veidotājiem, preses konferences un dažādas citas publiskas aktivitātes.

«Lielā Kristapa» konkursa programmu veidos filmas, kuras balvai nominēs profesionālo organizāciju un grupu veidotas ekspertu komisijas. Festivāla laikā konkursa filmas vērtēs un apbalvos starptautiska žūrija, kuras sastāvā pirmo reizi plānota arī Eiropas Kino akadēmijas pārstāvju dalība. «Lielā Kristapa» noslēguma ceremonija norisināsies 11. decembrī.

Kinoaktieru festivāls «Baltijas Pērle» šogad noritēs divos cēlienos. Pirmais būs septembrī, kad tiks piedāvāta daudzveidīga kinoprogramma ar festivālam tradicionālajām kinonaktīm, fokusējoties uz jaunāko Eiropas autorkino. Starp abiem festivāla cēlieniem kļūs zināmi Eiropas Kinoakadēmijas balvām nominētie darbi. Otrajā cēlienā, RSKF ietvaros plānots izrādīt balvām nominēto filmu skati un retrospektīvu, kas veltīta tai kino personībai, kas šogad saņems Akadēmijas balvu par mūža ieguldījumu.

Turpinot festivāla norises laikā 2013. gada oktobrī aizsākto robežpārkāpēju tēmu, «2Annas» decembrī piedāvās Latvijas filmu izlasi, kā arī sniegs skatītājiem iespēju redzēt 16 Eiropas Kinoakadēmijas balvai nominētās īsfilmas.

Industrijas sadaļas ietvaros tiks organizētas meistarklases un lekcijas ar Eiropā atzītu režisoru un citu amata meistaru līdzdalību, tiks veicināta Latvijas kinoprofesionāļu profesionālā izaugsme un pieredzes apmaiņa, kā arī veidoti jauni kontakti, lai attīstītu kopprodukciju projektus. «2Annas» komanda organizēs Eiropas scenāristu konferenci.