Attēls no publicitātes materiāliem

1. un 2. augustā Kuldīgā jau otro reizi norisināsies Dizaina filmu festivāls, kurā skatāmas pasaulē atzītas modei, gleznošanai, fotogrāfijai, arhitektūrai un dizainam veltītas dokumentālās filmas, kā arī «PechaKucha» prezentācijas un citi ar dizaina un mākslas nozarēm saistīti notikumi.

Ziņas Fold 9. jūlijs, 2014

«Dizaina filmu festivāls», kura idejas autori un kuratori ir Singapūras dizaina studija «Anonymous», radies 2010. gadā, sākotnēji fokusējoties tikai uz dizainu, taču šobrīd festivāls pievēršas arī pilsētu problēmām un dažādiem sociāliem fenomeniem. Nereti pasākuma programmu papildina tematiskas konferences, radošās darbnīcas un atvērto durvju dienas arhitektūras un dizaina studijās. Festivāls Singapūrā norisinās katru gadu, bet, uzņemot starptautisku vērienu, ceļojis arī uz citām pasaules pilsētām: Portlendu, Berlīni, Taipeju, Kaohsiungu un Bangkoku.

Šogad festivāla filmas balansēs starp diviem galējiem izpētes objektiem — mākslu un dizainu, un aicinās izvērtēt, vai varam runāt par dizaina un mākslas saplūšanu un vai darba un profesiju kategorijām ir jābūt skaidri nodalītām gluži kā melnam un baltam.

Festivāla programmu atklās režisora Zaharija Haincerlinga (Zachary Heinzerling) stāsts «Skaistule un bokseris» («Cutie and the Boxer», 2013) par Ušio Šinoharu, japāņu mākslinieku ar izteikti ezotērisku stilu, un viņa sievu Noriko, kura ilgus gadus bijusi uzticams pavadonis savdabīgajam vīram. Filma atsedz mākslinieku pāra attiecības, kamēr Ušio cenšas beidzot gūt komerciālus panākumus, bet Noriko uzsāk pati savus mākslinieciskos meklējumus. «Skaistule un bokseris» ir bijusi nominēta Oskara godalgai kā labākā dokumentālā filma, ieguvusi Londonas filmu festivāla Grīrsona apbalvojumu un Sandensas filmu festivāla balvu par labāko režiju.

Filmas tiks demonstrētas Kuldīgas Kultūras centra kinozālē, bet brīvdabas seansi norisināsies Pils parka kinoteātrī «Goldingen Knight Cinema». Festivālu rīko Kuldīgas Mākslinieku rezidence sadarbībā ar Singapūras dizaina studiju «Anonymous», Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļu, kinoteātri «Kino Bize», «Goldingen Knight Cinema», «PechaKucha Riga» un ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Liepājas Kultūras pārvaldes un Kuldīgas novada pašvaldības atbalstu.

Tuvākajā laikā tiks izsludināta pilna festivāla programma, kurai varēs sekot līdzi «Dizaina filmu festivāla» Facebook lapā un kinoteātra «Kino Bize» mājaslapā.