«Dinamiskā pilsēta» — Gustavs Klucis, 1919

No 23. augusta līdz 26. oktobrim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē «Arsenāls» notiks ievērojamā latviešu grafikas mākslinieka Gustava Kluča darbu izstāde «Kāda eksperimenta anatomija».

Ziņas Fold 15. jūlijs, 2014

Eiropas muzejos Gustava Kluča (1895–1938) vārds izskan regulāri, bet pasaulslavenā konstruktīvista saistība ar Latviju bieži paliek noklusēta. Autora darbu ideoloģiskais konteksts nereti ir aizēnojis viņa ieguldījumu konstruktīvisma estētikas veidošanā.

Gustavs Klucis ir aizstāvējis domu, ka māksliniekam ir tiesības uz eksperimentu — procesu, kas ietver gan uzdrīkstēšanos, gan risku. Mākslinieks uzdrīkstējās ticēt, ka viņa mērķi saskan ar tās valsts un tās sabiedrības mērķiem, kurā viņš dzīvoja un radīja, taču padomju vara konstruktīvista jauno, eksperimentālo mākslu pārvērta ideoloģiskā ierocī.

Izstāstot vienas personības stāstu, ekspozīcija rosinās domāt par visos laikmetos būtiskiem jautājumiem — par indivīda izvēles brīvības robežām un atbildību, par mākslinieka un varas attiecībām, par mākslinieka personības un mākslas darba ietekmi uz sabiedrisko domu.

Izstāde «Gustavs Klucis. Kāda eksperimenta anatomija» būs līdz šim plašākā autora darbu skate dzimtenē. Līdzās unikālajai Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijai būs skatāmi darbi arī no citu Eiropas muzeju krājumiem. Izstāde notiks izstāžu zālē «Arsenāls» Rīgā, Torņa ielā 1, un ir «Rīga — Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014» programmas daļa.