Foto — Kaspars Kursišs

Pēdējās divas nedēļas esam pavadījuši Cēsīs, Rīgas Tehniskās universitātes Starptautiskajā vasaras skolā «Get Well City». Rīt, 8. augustā vasaras skolas veikumu atrādīsim izstādē un projektu prezentācijās, kā arī atvērsim drukātu publikāciju un ļausim izmēģināt divas telpiskas instalācijas Ruckas parkā.

Redakcija Fold 7. augusts, 2014

Vasaras skolai ik gadu tiek izvēlēta jauna tēma, un «Get Well City» tika pētīts veselīgs dzīvesveids, dziedniecības tradīcijas un aktīvas atpūtas iespējas Cēsīs. Mūs interesēja noskaidrot, vai dzīve mazpilsētā ir veselīgāka par dzīvi metropolē. Vasaras skolā šoreiz piedalījās 30 studenti no 20 dažādām valstīm, strādājot trīs — arhitektūras un būvniecības, dizaina un reklāmas, urbānisma un pētniecības — darbnīcās.

Darbnīcā «Sanatorija» top vasaras skolas vēsturē nopietnākā būve — pirts ar masāžas dušu un atpūtas baseinu. Tai par iedvesmu kalpojušas Cēsīs 19. gadsimtā populārās hidroterapijas iestādes. Darbnīcas vadītāji ir Vīnē strādājošais latviešu arhitekts Niklāvs Paegle un viņa kolēģi no Londonas Tomass Randels–Peidžs (Thomas Randall–Page) un Teodors Molojs (Theodore Molloy).

Urbānisma grupa pēta Cēsu pilsētas un tās iedzīvotāju attiecības ar dabu, it sevišķi Gaujas nacionālo parku. Izpētes rezultāti tiek apkopoti 28 lappušu biezā avīzē «The Naturalist», kas tiks izdota 1000 eksemplāros. Darbnīcu vada poļu arhitekts un urbānists Bvažejs Čuba (Błażej Czuba) un latviešu arhitekts Matīss Groskaufmanis, kurš ikdienā strādā Roterdamā.

Dizaina un reklāmas darbnīcas dalībnieki Ruckas parkā atraduši Cēsu pilsētas ģeogrāfisko centru un nolēmuši to iezīmēt ar telpiski grafisku struktūru «Buildboard», kas kalpos gan kā atpūtas paviljons parka apmeklētājiem, gan kā skulpturāls apskates objekts. Būve top holandiešu dizaineru kolektīva «La Bolleur» vadībā.

 

Piektdiena, 8. augusts

15.00 – 17.00

Vasaras skolas projektu izstādes atklāšana, darbnīcu gala prezentācijas un publiska diskusija Ruckas mākslas un rezidenču centrā. Darba valoda — angļu, ieeja brīva.

20.00

Instalāciju «Sanatorija» un «Buildboard» atklāšana Ruckas parkā. Būves parkā būs apskatāmas līdz pat vasaras beigām.

 

Projektu izstāde Ruckas rezidenču centrā Cēsīs, Piebalgas ielā 19 būs apskatāma no 10. līdz 15. augustam katru dienu no plkst. 10.00 – 18.00. Plašāka informācija par Rīgas Tehniskās universitātes Starptautisko vasaras skolu pieejama tās mājaslapā un Facebook lapā.

 

Organizē

FOLD sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti.

Atbalsta

Valsts kultūrkapitāla fonds, Valsts izglītības attīstības aģentūra, Cēsu novada pašvaldība, «Rotho Blaas», «Remember Brothers», «Antalis», «ITA Ltd», «Valmiermuižas alus», «Ķelmēni», «MONU».