Plakāts «Sociālistiskās celtniecības frontē» — Gustavs Klucis, 1928

Šodien, 18. septembrī plkst. 18.00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē «Arsenāls» Gustava Kluča darbu retrospekcijas ietvaros norisināsies pasākumu cikla «Ceturtdienas vakara diskusijas» saruna «Plakāts — mākslas darbs un vizuālās komunikācijas instruments».

Ziņas Fold 18. septembris, 2014

Diskusiju cikls ir viens no tematiskajiem pasākumiem, kas norit vienlaicīgi ar izstādi «Gustavs Klucis. Kāda eksperimenta anatomija», kas līdz 26. oktobrim apskatāma «Arsenālā». Uzklausot un iesaistoties atvērtās foruma tipa sarunās, interesenti aicināti izzināt 20. gadsimta sākuma jauno izteiksmes līdzekli fotomontāžu, diskutēt par mākslas un varas attiecībām, palūkoties uz plakātu no reklāmas, poligrāfijas un dizaina aspekta, kā arī pārrunāt citas aktuālas tēmas, ko rosina ievērojamā konstruktīvista Gustava Kluča (1895–1938) daiļrades iepazīšana.

Šīs ceturtdienas diskusiju vadīs izstādes kuratore, mākslas zinātniece Iveta Derkusova, mākslas zinātniece Ramona Umblija un sociālantropoloģe Liāna Ivete Beņķe, kas klātesošos aicinās paraudzīties uz plakātu no divām perspektīvām — skatot to gan kā mākslas darbu ar noteiktiem mākslinieciskajiem principiem, gan kā vienu no spēcīgākajām vizuālās komunikācijas formām publiskajā telpā sociālpolitiskā un sociālantropoloģiskā kontekstā.

Nākamā saruna «Dizains, reklāma un poligrāfija» norisināsies 2. oktobrī plkst. 18.00 un piedāvās no cita skatupunkta paraudzīties uz trim savstarpēji cieši saistītām jomām — dizainu, reklāmu un poligrāfiju, kā arī mēģinās rast atbildes uz jautājumiem: kas raksturīgs poligrāfijas dizainam un reklāmas formātam 20. gadsimta sākumā un kas to raksturo šodien? Kā ir mainījušies reklāmas konceptuālie principi un simbolu valoda?

Savukārt 16. oktobrī plkst. 18.00 diskusija «Fotomontāža — laikmetīgās mākslas forma un varas instruments» analizēs 20. gadsimta sākuma kino un fotogrāfiju kā īstenus modernisma rīkus, kas piedāvāja jaunas, neparasti efektīvas un izteiksmīgas mākslas formas, tostarp — fotomontāžu, kas kļuva par Gustava Kluča daiļrades vizītkarti. Saruna vērsīs uzmanību arī uz faktu, ka sava laika kontekstā jaunie mākslas mediji un virzieni nereti kļūst par varas instrumentiem.

Iepriekšēja pieteikšanās uz diskusijām nav nepieciešama, dalības maksa un ieeja izstādē — 1,42 eiro. Detalizētākai informācijai par diskusiju tematiem un pieaicinātajiem viesiem iespējams sekot «Arsenāla» mājaslapā un Facebook lapā.