Izstādes vizuālā identitāte — Una Bergmane

No 20. septembra Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā būs skatāma izstāde «Dzintara laikmets», kurā jaunā gaismā apskatīts dzintars kā viens no latviešu identitātes elementiem, sākot no 20. gadsimta sākuma līdz mūsdienām.

Ziņas Fold 17. septembris, 2014

Ekspozīcija atklāj dzintara jēdzienu daudzos aspektos — dzintars kā mākslas objekts, kā dizaina elements, kā zīmola nosaukums, kā vietvārds, kā personvārds, kā suvenīrs, kā literāra teksta iedvesmotājs utt. Izstādē skatāmi ne tikai dizaina priekšmeti, gleznas, fotogrāfijas, tēlniecības objekti, instalācijas un īpaši veidota animācija, bet arī sadzīves priekšmeti, suvenīri, amatieru fotogrāfijas, teksti, dziesmas un dažādu ar dzintaru saistītu zīmolu grafiskās zīmes.

Izstādē izmantoti vairāku Latvijas muzeju kolekciju eksponāti, akcentējot Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja (DMDM) krājumā esošos mākslas un dizaina priekšmetus, bet Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvā iegūti dažādu periodu dokumentālo un reklāmas filmu fragmenti. Par vienu no iedvesmas avotiem izstādei kalpojis gleznotāja Edgara Iltnera audekls «Dzintara meklētāji» (1959), kurš šobrīd atrodas Liepājas Vēstures un mākslas muzeja krājumā. Vairāki Latvijas mākslinieki tika aicināti iepazīties ar izpētes materiāliem un ir piekrituši veidot jaundarbus īpaši «Dzintara laikmetam». Izstādē piedalās Kristians Brekte, Ieva Iltnere, Frančeska Kirke, Sandra Krastiņa, Maija Mackus, Liene Mackus, Māris Maskalāns, Modris Sapuns, Andris Vītoliņš un citi autori.

Īpaši izstādei ticis veikts socioloģisks pētījums, kura gaitā kā latvieši, tā ārzemnieki tiek iztaujāti par to, ko viņiem nozīmē dzintars un kādas atmiņas ar to saistās. Iegūtās atbildes tiek apkopotas un izmantotas izstādes tēmu paplašināšanai, tādējādi mēģinot izprast, kādi virzieni vai asociācijas veido dzintaru par latviešu simbolu. Daži no respondentiem raksta, ka dzintars viņiem asociējas ar «putekļiem medicīnā», «korporāciju «Dzintars»», «kausētu un krēmīgu sieru» vai «tantēm, kurām kaklā dzintara krelles». Daļa no atbildēm ekspozīcijā tiks izmantota ilustrāciju vai komiksu formā. Turklāt paralēli izstādei top izzinošs izdevums «Dzintara laikmets».

Izstādes koncepciju ir izstrādājusi LNMM Latvijas dekoratīvās mākslas un dizaina departamenta vadītāja Inese Baranovska. Izstādes scenogrāfiju veido mākslinieks Kristiāns Brekte, bet grāmatas un izstādes grafikas dizaina autore ir Una Bergmane.

«Dzintara laikmets» ekspozīcija būs apskatāma no 20. septembra līdz 26. oktobrim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Skārņu ielā 10/20, Rīgā. Izstāde ir daļa no «Rīga — Eiropas Kultūras galvaspilsēta 2014» programmas.