Ilustrācija — «H2E»

Noslēdzies Kultūras ministrijas izsludinātais iepirkums par Latvijas laikmetīgā dizaina izstādes idejas koncepciju un realizāciju Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē ietvaros 2015. gadā. Izvērtējot saņemtos pieteikumus, komisija par labāko atzinusi dizaina studijas «H2E» piedāvājumu «Dizaina manifestācija».

Ziņas Fold 2. oktobris, 2014

Dizaina uzņēmuma «H2E» iesniegtās koncepcijas satura izstrādē apvienojušies vairāki kuratori: dizaineri Holgers Elers un Ingūna Elere, Latvijas Mākslas akadēmijas asociētā profesore Barbara Ābele, kā arī Latvijas Modes palātas valdes locekle Dita Danosa. Izstādes koncepcija paredz parādīt labākos Latvijas laikmetīgā dizaina paraugus un uzskatāmi demonstrēt, kā dizaina instrumenti var palīdzēt rast labākus risinājumus ekonomiskām, sociālām un vides problēmām.

2015. gadā dažādās vietās notiks četras atsevišķas laikmetīgā dizaina izstādes — Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Latvijas Mākslas akadēmijā un Austrumlatvijas koncertzālē «Gors».  Ekspozīcija Latvijas Nacionālajā bibliotēkā būs pieejama ierobežotam apmeklētāju lokam — Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē konferenču un citu pasākumu dalībniekiem —, bet pārējās izstādes būs atvērtas plašai publikai. Informācija par visu ekspozīciju objektiem un dalībniekiem tiks apkopota arī digitālā datu bāzē. Tiek plānota arī pavadošu satelītpasākumu programma ārpus izstāžu vietām, tostarp Latvijas modes dizaina skate Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, kā arī iecerēts izstrādāt infokartes ar dizaina pastaigām vai velomaršrutiem.

Konkursa komisija vērtēja arī piegādātāju apvienības «Sampling FOLD» piedāvājumu, ko izstrādāja dizaina studija «Sampling» kopīgi ar FOLD. Komisijas piesaistītā neatkarīgā eksperte no Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja Inese Baranovska atzinīgi novērtējusi abus piedāvājumus, taču komisija pieņēma lēmumu par konkursa uzvarētāju atzīt «H2E», nosakot līgumsummu 82 520 eiro.

2014. gada jūlijā izsludinātā iepirkuma mērķis bija izvēlēties pretendentu, kurš nodrošinās Latvijas laikmetīgā dizaina izstādes idejas koncepcijas izstrādi un realizāciju. Savukārt izstādes mērķis ir parādīt labākos Latvijas laikmetīgā dizaina piemērus sasaistē ar Latvijas Dizaina stratēģijas 2014–2020 vīziju, mērķi, uzdevumiem, un plānoto kultūras programmu, kas paredzēta Latvijas prezidentūrā Eiropas Savienības Padomē 2015. gadā. Latvijas laikmetīgā dizaina izstāde saistīsies ar Kultūras ministrijas organizēto radošo industriju konferenci Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē ietvaros, kā arī iekļausies Radošās darbības nedēļas «radi!2015» pasākumu programmā.