Žurnāla dizains — Madara Krieviņa. Foto — Andrejs Ņikiforovs

Pirms pāris nedēļām dienasgaismu ieraudzīja jaunākais vizuālās žurnālistes Agneses Kleinas un grafikas dizaineres Madaras Krieviņas radošais kopdarbs — grāmatžurnāls «Benji Knewman». Tas ir bilingvāls izdevums, kura vadmotīvs — «Dzīve, ko vari lasīt» jeb «Life that you can read». Tas turpmāk iznāks divreiz gadā — rudenī un pavasarī.

Ziņas Fold 13. novembris, 2014

Grāmatžurnālā ir 208 lappuses ar tuviem un tāliem stāstiem: par četrdesmitgadnieku dzīvi Londonā, lasīšanu tualetē, partizāndārznieku no Losandželosas, kurš 1970. gados bija viens no «pool skateboarding» kustības aizsācējiem, kā arī par Rīgas iekšpagalmiem, kuros mīt gan pagrīdes boksa klubi, gan nesankcionēti izvietoti mākslas darbi. Rakstnieki Pauls Bankovskis un Andra Neiburga pavada nedēļu laukos, nodarbojoties ar kulināriju un tērzējot par dzīvnieku pasauli, bet pazīstamā modes dizainere Aļona Bauska redzama negaidītā un stipri drosmīgā kontekstā.

«Benji Knewman» pirmā numura tapšanā ieguldīti 10 mēneši darba, pieaicinot žurnālistus un publicistus, fotogrāfus un ilustratorus, katru ar savu rokrakstu un neatkārtojamu dzīves pieredzi. Ilustrācijas īpaši «Benji Knewman» lappusēm radījuši arī divi pasaulē ļoti pieprasīti ilustratori — Īens Stīvensons (Ian Stevenson) no Lielbritānijas un Žans Žuljēns (Jean Jullien) no Francijas.

Par iemesliem, kādēļ sākt izdot drukātu izdevumu laikā, kad šķietami viss atrodams internetā, «Benji Knewman» izdevēja un galvenā redaktore Agnese Kleina saka: «Šis ir laiks, kad cilvēki meklē īstumu. Dzīve digitālajā pasaulē nojauc patiesības un nepatiesības robežas, uzliek lielu virsrakstu tam, kas nav ziņas vērts, piesārņo ēteru ar padomiem, kuri nevis palīdz, bet, tieši otrādi, liek cilvēkiem justies vēl sliktāk. Tūkstoš un vienas iespējas laikmetā mums ir pastāvīgas bailes kaut ko nokavēt. Informācijas drusku ir tik daudz, ka ir grūti, ja ne neiespējami, kaut ko izzināt padziļināti. Tieši tāpēc šis ir īstais laiks tādam izdevumam kā «Benji Knewman». Tas ir drukāts, biezs un pēc tipogrāfijas krāsas smaržojošs piedzīvojums, kuram ļauties brīvos brīžos, kad gribas izslēgt apkārt valdošo troksni un ļaut sev vienkārši būt.»

Žurnāla kurators Bendžī Ņūmens ir iedomāts vīrietis vecumā ap 38 gadiem. Viņš gan cenšas būt pavisam īsts un sekot vectēva padomam — «tas, kā tu pavadi savu dienu, ir tas, kā tu pavadi savu dzīvi.» Viņš joprojām meklē savu ideālo dienu.

«Benji Knewman» grāmatžurnāls pieejams Rīgas veikalos «Paviljons», «M50», «Riija», «Spots», «Manilla», galerijā «Istaba», kafejnīcā «Mākonis», pilsētas bārā «Vest» un Kalnciema kvartāla vīnu veikalā. Tā kā žurnāls ir bilingvāls, tas nogādāts pārdošanai arī «Ernest Alexander» veikalā Ņujorkā. Žurnālu iespējams arī pasūtīt «Benji Knewman» mājaslapā ar piegādi visā pasaulē.