Ilustrācija — Edvards Percevs

Novembra beigās Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs atklāj jaunu dizaina pasākumu programmu «Vārds dizainam». Programma ietvers jau popularitāti ieguvušo pasākumu ciklu «Vārds Latvijas dizaineriem», atzītu speciālistu lekcijas par dizainā aktuālām tēmām un populāru Latvijas dizaineru vadītas darbnīcas.

Ziņas Fold 22. novembris, 2014

Programmas mērķis ir popularizēt latviešu dizainu, iepazīstināt ar nozares aktualitātēm un dot iespēju padziļināti izprast jomas specifiku, līdzdarboties. Pasākumos kopumā aicināti piedalīties 16 dizaineri un zīmolu pārstāvji, to vidū Jānis Barlo, Ingūna Elere, Ēriks Božis, Aļona Bauska, Jānis Mitrēvics, Jānis Ronis, Liene Jākobsone un citi.

Dizaina sarunas «Vārds Latvijas dizaineriem»

Saglabājot ierasto formātu, katrā no pasākumiem būs iespēja uzzināt četru dizaineru pieredzes stāstus 15 – 20 minūšu garās prezentācijās. Dalībnieki tiks aicināti atklāt viena projekta tapšanas gaitu, ļaujot klausītājiem uzzināt stāstu, kas parasti paliek sabiedrībai apslēpts: no radošās idejas dzimšanas līdz praktiskām veiksmēm un neveiksmēm realizācijas gaitā. Iepriekšējo prezentāciju video ieraksti apskatāmi muzeja Youtube kanālā. Cikla programmā šosezon pasākumi sakārtoti četros tematiskos virzienos, un pasākumu programmu 26. novembrī atklās pirmais prezentāciju vakars «Dizains rada». Tajā būs iespējams vairāk uzzināt par Latvijā tapušiem produktiem, kas konkurē pasaulē ar savu unikālo ideju vai tehnisko risinājumu.

2014. gada 26. novembrī plkst. 17.00

«Dizains rada» — pārsteidzošas idejas un tehnoloģiskas inovācijas. Dalībnieki: «Infogr.am» dizaineris Jānis Godiņš, «Hug Lock» ārējās komunikācijas vadītājs Jānis Varkals, «Againer» dizaineris Svjatoslavs Aļeiņikovs, «Blue Shock Bike» dizaineris un līdzdibinātājs Artis Daugins.

2015. gada 28. janvārī plkst. 17.00

«Dizains stāsta» — kultūras mantojums un tradīcijas jaunās interpretācijās. Dalībnieki: Apģērbu zīmola «QooQoo» dizainere Aļona Bauska, papīrlietu zīmola «Purpurs» radošā direktore Ginta Šmite, Piebalgas porcelāna fabrikas dizaineris Jānis Ronis, zīmola «Miesai» attīstītājs Jānis Barlo.

2015. gada 25. februārī plkst. 17.00

«Dizains sakārto» — izstāžu un ekspozīciju iekārtojums. Dalībnieki: dizaina biroja «Dd Studio» radošais direktors, mākslinieks Jānis Mitrēvics, dizaina biroja «H2E» mākslinieciskā direktore, Latvijas Mākslas akadēmijas asociētā profesore Ingūna Elere, studijas «Sampling» arhitekte un dizainere Liene Jākobsone, mākslinieks Ēriks Božis.

2015. gada 25. martā plkst. 17.00

«Dizains rotaļājas» — mēbeļu, apģērbu un rotaļlietu dizains bērniem. Dalībnieki: kartona klucīšu zīmola «GIGI bloks» izveidotāja Ilona Viļuma, bērnu mēbeļu zīmola «Kukuu» arhitekte Aija Priede–Sietiņa arhitekte, bērnu zinātkāres centra «Zili brīnumi» izveidotājs Aldis Kalniņš, bērnu modes zīmola «Paade Mode» vadītāja, dizainere Linda Raituma.

 

«Vārds Latvijas dizaineriem» pasākumos ieeja bez maksas. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Dizaina darbnīcas

2013. gadā aizsāktās radošās dizaina darbnīcas «Kas ir dizains?» bērnu un jauniešu auditorijai šogad, atsaucoties apmeklētāju interesei, tiks piedāvātas arī pieaugušajiem. Nodarbības ir unikālas ar to, ka katrā tiek pieaicināts kāds praktizējošs dizaineris, kurš caur radošu darbošanos rada izpratni par sava darba specifiku. Darbnīcas vadīs Aļona Bauska, Artis Nīmanis, Elīna Dobele un Valdis Celms.

2014. gada 28.novembrī plkst. 17.00

Apģērbu zīmola «QooQoo» dizaineres Aļonas Bauskas darbnīca «Uzdrīkstēties pārsteigt».

2014. gada 3. decembrī plkst. 17.00

Apavu dizaineres Elīnas Dobeles darbnīca «Apavu arhitektūra».

2014. gada 9. decembrī plkst. 17.00

Stikla dizaina zīmola «an&angel» izveidotāja Arta Nīmaņa darbnīca «Forma, gaisma, plastika».

2015. gada 21. janvārī plkst. 17.00

Rīgas robežzīmes autora, dizainera Valda Celma darbnīca «Grafiskā valoda».

 

Dizaina darbnīcās dalības maksa ir 2,85 eiro no personas. Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni 67 222 235 vai e–pastu liga.turjanska@lnmm.lv.

Dizaina lekcijas

Jaunā lekciju programma izstrādāta, meklējot veidu, kā runāt par aktuāliem virzieniem dizaina teorijā, kritikā un praksē. Tās mērķis ir atklāt jaunākās tendences dizaina izpratnē, iepazīstināt sabiedrību ar interesantiem prakses piemēriem ne tikai Latvijas, bet arī pasaules kontekstā. Programmas ietvaros lekcijas lasīs atzītas jomas speciālistes: Ieva Zībārte, Kristīne Budže, Aija Freimane un Barbara Ābele. 2015. gadā plānots pieaicināt arī vieslektorus no citām Eiropas valstīm.

2014. gada 11. decembrī plkst. 17.00

Žurnāla «Pastaiga» Dizaina nodaļas redaktores, arhitektūras un dizaina žurnālistes Kristīne Budžes lekcija «Ar ko nodarbojas dizaineri 21. gadsimtā?».

2015. gada 19. februārī plkst. 17.00

Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas docentes, doktora grāda kandidātes Aijas Freimanes lekcija «Cilvēks. Vērtības. Dizains.»

2015. gada 11. martā plkst. 17.00

Žurnāla «Modernists» redaktores, arhitektes Ievas Zībārtes lekcija «Teksts un attēls arhitektūras un dizaina kritikā».

2015. gada 18. martā plkst. 17.00

Latvijas Mākslas akadēmijas asociētās profesores Barbaras Ābeles lekcija «Tiesības uz dizainu».

 

Dizaina lekcijās ieejas maksa pieaugušiem — 2,85 eiro; skolēniem, studentiem, pensionāriem — 1,42 eiro. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Dizaina darbnīcas «Kas ir dizains?» skolēniem

Radošā dizaina darbnīca ir pieredzes un domu apmaiņa starp muzeja pedagogu, pieaicinātu dizaineri un skolēnu grupu. Katrā nodarbībā skolēniem ir iespēja iepazīties ar noteiktu dizaina sfēru un ar to saistītajām iespējām. Tā ir unikāla iespēja mācīties izprast dizainu kopā ar jomas speciālistu — dizaineri, arhitektu, mākslinieku. Laikā no 2014. gada oktobra līdz 2015. gada maijam plānotas 15 nodarbības. Darbnīcu mērķauditorija ir 6.–12. klašu skolēni no vispārizglītojošajām, specializētajām un mākslas skolām. Katras nodarbības ilgums — 2,5–3 stundas, dalībnieku skaits līdz 20. Dalības maksa vienam skolēnam 0,71 eiro. Plašāka informācija un pieteikšanās pa tālruņiem 67 830 906 un 67 222 235 vai rakstot uz e–pastu liga.turjanska@lnmm.lv.