Foruma vizuālā identitāte — FOLD

5. un 6. decembrī Ģertrūdes ielas teātrī Rīgā notiks dažādām pilsētvides veidošanas aktīvisma formām veltīts starptautisks forums «100% CITY». Pilsētvides pētnieki un dizaineri, arhitekti, mākslinieki, sociologi, aktīvisti un teorētiķi stāstīs par vīzijām, stratēģijām un praksēm, kas ļauj ikvienam piedzīvot, pieredzēt un veidot labu un līdzsvarotu pilsētu.

Redakcija Fold 29. novembris, 2014

Forums «100% CITY» iepazīstinās gan ar vienreizējām aktivitātēm, gan ilgtermiņa procesiem, kuru mērķis ir mainīt izpratni par publisko telpu un urbāno dzīvesveidu, diskutēs par lokālo un globālo fenomenu sadursmi, līdzāspastāvēšanu un mijiedarbi, kā arī par pilsētas un mākslas attiecībām.

Aktīva un līdzdalīga pilsētas veidošana forumā tiks aplūkota no divām pusēm: «konstruktīvās», ko pārstāv pilsētplānotāji, arhitekti un politiķi, likumīgi iedzīvinot projektus ar ilgtermiņa potenciālu, un «destruktīvās», kad aktīvisti, mākslinieki, iedzīvotāji un kopienas maina pilsētu, izjaucot ierasto lietu kārtību ar vienreizējām, negaidītām, radikālām, nesankcionētām intervencēm un akcijām.

Piektdiena, 5. decembris

Reģistrācija no plkst. 9.30

10.00–10.45
Metjū Pasmors (Sanfrancisko)

Metjū Pasmors (Matthew Passmore) ir mākslinieks, pasniedzējs un publiskās telpas advokāts, viens no dizaina studijas «Rebar» dibinātājiem un globālās kustības «PARK(ing) Day» aizsācējs. Starp Metjū projektiem ir ar pedāļu spēku darbināms miniatūrs parks «PARKcycle» un Leitemas laukuma pilotprojekts Ouklendā. 2014. gadā Metjū izveidoja «MoreLab», radošu iniciatīvu novatoriskas vides mākslas, muzeju, izstāžu un publiskās telpas attīstībai. Foruma ievadlekcijā Metjū runās par aktīvas publiskās telpas veidošanas taktikas sociālajām, telpiskajām un politiskajām konsekvencēm.

10.45–13.00 (ar kafijas pauzi)
Praktiski un vizionāri labas pilsētas piemēri

Martens Kaevatss (Tallina)

Martens Kaevatss (Marten Kaevats) ir arhitekts un pilsētplānotājs, kurš pēta tehnoloģiju ietekmi uz indivīdu un kopienu sociālo un telpisko uzvedību. Martens ir aktīvs pilsonisko organizāciju biedrs, viens no Tallinas fenomena «Uue Maailma Selts» (Jaunās pasaules sabiedrība) dibinātājiem, kā arī palīdzējis radīt brīvpieejas programmatūras platformu «Community Tools». Martens ir 2015. gada Tallinas Arhitektūras biennāles kurators, un tās tēma ir ir «Self–driven city».

Evelīna Ozola un Toms Kokins (Rīga)

Evelīna Ozola ir strādājusi par arhitekti un pilsētvides dizaineri «MADE arhitekti» Rīgā un «SVESMI» Roterdamā. Evelīna raksta par arhitektūru, pilsētvidi un radošajām industrijām dažādiem interneta un drukātiem izdevumiem, FOLD līdzdibinātāja un redaktore. Arhitekts un urbānists Toms Kokins ir aktīvs publiskās telpas un velo kultūras advokāts, kurš nesen pabeidzis darbu pie Rīgas velosatiksmes attīstības stratēģijas. Evelīna ir lektore RISEBA Arhitektūras un dizaina fakultātē, Toms — Rīgas Tehniskajā universitātē, bet kopīgi viņi organizē Rīgas Tehniskās universitātes Starptautisko vasaras skolu un rada pilsētvides projektus apvienībā «Fine Young Urbanists».

Anja Molenda un Kristina Ampatzidu (Roterdama)

Anja Molenda (Ania Molenda) ir neatkarīga pētniece, kuratore un praktizējoša arhitekte, kuru interesē mijiedarbība ar citām disciplīnām, atvērtības un komunikācijas loma telpā, kultūrā un tehnoloģiju vidē. Anja ir strādājusi gan akadēmiskā vidē («The Why Factory», Delftas Tehniskā universitāte), gan arhitektūras praksē («MVRDV», «Powerhouse Company», «SVESMI»). Kristina Ampatzidu (Cristina Ampatzidou) ir neatkarīga pētniece un publiciste, kuru saista jauno mediju potenciāls pilsētu veidošanā un dizaineru, politiķu un iedzīvotāju loma šajā procesā. Kristina ir doktorantūras studente Hroningenas Universitātē Nīderlandē, iepriekš sadarbojusies ar tādām iniciatīvām kā «Play the City!» un Roterdamas Arhitektūras filmu festivālu. Anja un Kristina kopīgi izveidojušas interneta platformu «Amateur Cities», kas kritiski aplūko alternatīvus pilsētas veidošanas veidus. Lekcijā viņas runās par to, kā domātājiem un darītājiem atrast kopīgu valodu un pieeju pilsētvides veidošanā.

13.00–13.30
Diskusija. Vada Evelīna Ozola

13.30–14.30
Pusdienu pārtraukums

14.30–17.00
Kolektīvs «Motus» — Enriko Kasagrande un Daniela Nikolo (Rimini)

1991. gadā dibinātā itāļu teātra kolektīva «Motus» darbi, kuros integrēts teātris, deja, video, vizuālā māksla un dzeja, vienmēr asi reaģē uz apkārt notiekošo, izgaismojot mūsdienu pasaules pretrunas. Enriko Kasagrande (Enrico Casagrande) un Daniela Nikolo (Daniela Nicolò) drosmīgi šķērso robežas starp zemēm, laikmetiem un disciplīnām, bet mākslas norobežošanās no sabiedrības viņiem ir nepieņemama. Pēdējos gados «Motus» skatuves darbus aizvien dziļāk iedvesmo dažādi politiski un sociāli notikumi, kas cieši saistīti ar pilsētas kultūru, bet viņi paši arvien biežāk pamet teātra skatuvi un dodas pilsētā, lai meklētu jaunu materiālu un uzstātos ielās. Lekcija «Inside / Outside» atklās pilsētas lomu «Motus» izrādēs un akcijās.

17.00–17.30
Diskusija. Vada Kaspars Vanags

Sestdiena, 6. decembris

10.00–11.00
Matjažs Uršičs (Ļubļana)

Matjažs Uršičs (Matjaž Uršič) ir Ļubļanas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes pētnieks un Telpiskās socioloģijas centra biedrs. Viņu interesē pilsētu sociālā un kulturālā transformācija un mūsdienu urbānie fenomeni globalizācijas apstākļos. Ievadlekcijā Matjažs runās par vides mākslas un publiskās telpas savstarpējām attiecībām un attiecībām ar lietotāju.

11.00–11.45
Kaspars Vanags (Berlīne / Rīga)

Kultūras teorētiķis un kurators Kaspars Vanags uzstāsies ar eseju par mākslas intervenci publiskajā telpā.

11.45–12.00
Kafijas pauze

12.00–13.30
Nesankcionēta māksla un akcijas publiskajā telpā. 1. daļa

Antonio Brito Giterress (Lisabona)

Antonio Brito Giterress (António Brito Guterres) ir studējis urbānismu un sociālo darbu un pētījis cilvēku pārvietošanas sociālās un kultūras sekas. Viņš ir vadījis vairākas sociālas, mākslas un kultūras iniciatīvas Vale de Amoreira rajonā Lisabonā un strādājis ar dažādām neformālām iedzīvotāju grupām un kopienām citās Lisabonas apkaimēs, aptverot un iepazīstot visu pilsētu. Antonio interesē līdzdalība, urbānā reģenerācija, ģentrifikācija, sabiedriskais kopīpašums, mākslas un kultūras loma pilsētu attīstībā.

Bani Brusadins (Barselona)

Bani Brusadins (Bani Brusadin) ir neatkarīgs producents un pētnieks teritorijā, kur saduras māksla, tehnoloģijas, populārā kultūra un politika. Kopš 2004. gada viņš vada nelielu nekonvencionālās mākslas un komunikācijas festivālu «The Influencers», kas ir kļuvis par vienu no Barselonas kulta festivāliem.

13.30–14.30
Pusdienu pārtraukums

14.30–16.30
Nesankcionēta māksla un akcijas publiskajā telpā. 2. daļa

Luka Čaudano (Milāna)

Torre Galfa ir 1950. gados Milānas centrā uzcelts debesskrāpis. 2012. gada 5. maijā celtni, kura stāvēja tukša kopš 1997. gada, ieņēma kustība «Macao», kurā piedalījās tūkstošiem cilvēku. Šī bija tikai viena no tāgada «okupācijām» Itālijā, kad aktīvisti ieņēma dažādas publiskās un privātās celtnes, lai atgūtu fizisko telpu mākslas un kultūras norisēm, protestētu pret kultūras budžeta drastisko samazināšanu un pret neoliberālu pilsētu attīstību, nodrošinot peļņu šauram cilvēku lokam, bet pārējos izslēdzot no pilsētu veidošanas. Luka Čaudano (Luca Chiaudano) ir kinorežisors un aktīvists, «Macao» kustības dalībnieks kopš tās sākuma.

Džons Džordans (Francija / Lielbritānija), «Skype» prezentācija

Džons Džordans (John Jordan) ir dibinājis «Lab of ii» (The Laboratory of Insurrectionary Imagination), kas apvieno dzīvi un mākslu, radošumu un pretošanos, pozīciju un opozīciju. Viņš ir rekrutējis klaunu armiju, vadījis kursus postkapitālisma kultūrā, sarīkojis dumpinieku plostu regati, lai slēgtu ogļu spēkstaciju, un akciju «Reclaim the Streets», lai pilsētnieki atgūtu ielas telpu. Protests, viņaprāt, ir māksla, bet māksla ir gatavošanās dumpim.

16.00–16.30
Diskusija. Vada Zane Kreicberga

Teātra un mākslas programma

Forumu «100% CITY», kas noslēdz starptautisko teātra projektu «Global City – Local City», papildina pilsētmākslas programma: apvienības «Rimini Protokoll» (Berlīne) izrāde «100% Rīga», mākslinieču Katrīnas Neiburgas (Rīga) un Kristīnes Umpfenbahas (Christine Umpfenbach, Minhene) video instalācija «Dārziņu lietas» un režisores Lotes van den Bergas (Lotte van den Berg, Utrehta) izrāde «Cinema Imaginaire».

Norises vieta

Starptautiskais forums «100% CITY» notiks 5.–6. decembrī Ģertrūdes ielas teātrī Rīgā, Ģertrūdes ielā 101a. Pasākums notiek angļu valodā, un dalība tajā ir bez maksas. Interesentus lūdzam reģistrēties līdz 2014. gada 4. decembrim, rakstot uz e-pasta adresi gundega@theatre.lv.

Rīkotāji

Forumu rīko Latvijas Jaunā teātra institūts sadarbībā ar starptautisko projektu «Global City – Local City» un Latvijas radošo industriju platformu FOLD. Forums ir «Rīga — Eiropas Kultūras galvaspilsēta 2014» programmas daļa, un to atbalsta ES programma «Kultūra», Valsts Kultūrkapitāla fonds, LR Kultūras ministrija un LR Ekonomikas ministrija.