Ekspozīcija «Reputācija» LNB. Foto — Didzis Grodzs

Daļa no Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē kultūras programmas ir starptautiskas publikas iepazīstināšana ar Latvijas laikmetīgo dizainu. Šajā nolūkā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā nesen atklāta ekspozīcija «Reputācija», bet Justus Lipsius ēkā Briselē iekārtots vairāku telpu interjers. Abas izstādes veidojis dizaina birojs «H2E», kas uzvarējis 2014. gadā izsludinātajos iepirkumos.

Ziņas Fold 21. janvāris, 2015

Ekspozīcija «Reputācija» Latvijas Nacionālajā bibliotēkā

Lai uzskatāmi demonstrētu nozīmīgākos Latvijas laikmetīgā dizaina sasniegumus starptautiskajā arēnā un dažādo dizaina jomu mijiedarbību ar citām nozarēm, no 12. janvāra līdz 5. jūlijam Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) tur notiekošo ES Padomes prezidentūras pasākumu dalībniekiem skatāma dizaina izstāde «Reputācija». To veido lielformāta fotogrāfijas ar tiem dizaina darbiem, kuri ieguvuši prestižas balvas starptautiski atzītos dizaina konkursos. Izstāde «Reputācija» ir Latvijas laikmetīgā dizaina izstāžu cikla «Dizaina manifestācija» pirmā izstāde.

Ekspozīcijā «Reputācija» ir apskatāmi dizaina fakti par 19 izciliem Latvijas dizaina objektiem produktu, iepakojuma, grafikas, modes, interjera, mobilo lietotņu un dizaina menedžmenta jomā. Starp tiem ir «Red Dot» balvas ieguvēji «an&angel» ar trauku kolekciju «Deko»,«Flow Design» ar pakaramo «Cliq Premium», «RIGA ChAIR» ar ķeblīti «Bloom» un Maija Rozenfelde ar «Mighty Nuts» iepakojumu.

Starptautiska atzinība iegūta arī mobilo lietotņu dizainā: mobilās aplikācijas «Līgo Līgo», «Pieci.lv» un «Futbols», kuras līdzradījusi aģentūra «Cube». Šīs aplikācijas iespējams izmēģināt LNB vestibilā izvietotajā IT Demo centrā. Varam lepoties arī ar panākumiem reklāmas dizainā: aģentūru «!Mooz» ar CSDD «Orgānu donoru» kampaņas radošo risinājumu, apvienību «Pika» ar žurnāla «Ir» divriteņu pretzādzību kampaņu «Velofenders», Voldemāru Dūdumu par digitālo risinājumu «Ir Zīlīte».

Modes dizaina sasniegumus ilustrē «Mareunrol’s» kolekcija «Privātdetektīvs», bet dizaina menedžmentu — zīmols «MÁDARA Cosmetics». 2014. gadā starptautiskas balvas saņēmuši arī dizaina birojs «H2E» par Ventspils Livonijas ordeņa pils 2. stāva ekspozīcijas dizainu un Žaņa Lipkes memoriāls, ko projektējis «Zaigas Gailes birojs». Labi starptautiskie sasniegumi bijuši arī citās dizaina jomās: «RIGA ChAIR» šūpuļzirdziņam «Roo»; «GIGI Bloks» kartona klucīšiem, Martai Zariņai–Ģelzei ar grafikas dizainu «Swatch» pulksteņiem, Latvijas Bankas jubilejas monētai «Millenium», dizaina studijas «Neoklasika» privātās rezidences projektam «Home Sweet Home».

Ekspozīcija plašākai publikai būs apskatāma pēc tam, kad noslēgsies Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības Padomē, — no 2015. gada 6.jūlija līdz 28.augustam.

Ekspozīcija «Seko Latvijai» Justus Lipsius ēkā Briselē

Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē laikā Justus Lipsius ēkā Briselē apskatāma nacionālā dizaina ekspozīcija «Seko Latvijai». To veido trīs galvenie elementi: «Zeme un daba», ko reprezentē Latvijas ainavu un kultūras mantojuma lielformāta fotodarbi, interaktīvs «Dejas ceļš», kas atklāj latviešu tradīciju vitalitāti, un Latvijas dizaineru mēbeļu kolekcija, kas Latvijas un latvieša dabu, tradīcijas un prasmes interpretē mūsdienu dizaina valodā.

Ieejas vestibilā izvietots paklājs ar latviešu tautas dejas «Spriguleits» soļiem. Tā ir vienkārša un atraktīva deja, kas pavisam viegli apgūstama, sekojot pēdu rakstam uz paklāja. Ar deju sākas vizuāla iepazīšanās ar Latviju, bet dizaina ekspozīciju atklāj dizaineres Ligitas Breģes modulāra mēbeļu sistēma «Meet Me!». Logi uz Latviju ir lielformāta fotodarbi ar ainavām un izciliem kultūras objektiem — jūru, mežiem un pļavām, Rundāles pili, Rīgas jūgendstilu un Latvijas Nacionālo bibliotēku. Eiropas Savienības Padomes ēkas 50. stāvā telpas iekārtotas ar Latvijas dizaineru mēbelēm un gaismas ķermeņiem. Ziemeļniecisko minimālismu un dizaina kvalitāti, kā arī veiksmīgu rūpniecisko ražošanu demonstrē «Mint» mēbeļu grupa, bet Latvijas dizaineru starptautiskos panākumus — Alda Circeņa «Bloom» taburete, kas apbalvota ar prestižo «Red Dot» balvu. Dizaina izglītības potenciālu un jaunās paaudzes inovatīvismu reprezentē dizainera Ģirta Arāja «Spriego pats» ķeblīši, bet spēcīgu māju sajūtu interjerā rada «Mammalampa» gaismas ķermeņi.