Valsts pārvaldes iestāžu vienota vizuālā identitāte — «H2E»

2015. gada 1. janvārī spēkā stājies Latvijas valsts pārvaldes iestāžu vienotas vizuālās identitātes grafiskais standarts. Tas aizstās līdz šim lietotos valsts iestāžu logotipus, kuri pārstāv dažādus laikus un stilus, un ieviesīs vienotu vizuālo valodu Ministru kabinetam un tam padotajām institūcijām, tās pamatā liekot Latvijas ģerboni.

Ziņas Fold 14. janvāris, 2015

Vienota vizuālā identitāte veidota ar mērķi komunicēt vienotas valsts vērtības un iestāžu piederību valstij. Vienota identitāte atspoguļo pārskatāmu un skaidru valsts pārvaldi, ir viegli atpazīstama un nodrošina skaidrību, uzticamību. Vienota vizuālā identitāte mazina administratīvo slogu un birokrātiju, izmaksas ilgtermiņā.

 

Jaunās vizuālās identitātes pamatā ir Latvijas valsts ģerbonis, kas simetriskā kompozīcijā ar burtveidolu un krāsu laukumu veido katras nozares identitāti un nodrošina vienotu, bet tajā pašā laikā atšķirtspējīgu valsts pārvaldes identitāti. Krāsu laukuma proporcija balstīta ģerboņa uzbūvē, bet piesātinātie toņi atrasti Latvijas ainavā. Atsevišķos gadījumos tos papildina melns, balts, zelts un sudrabs. Latvijas ģerbonis simbolizē valstisko funkciju, atbildību pret sabiedrību un valsts suverenitāti. Ministru kabinets, ministrijas un Valsts kanceleja izmantos lielo valsts ģerboni, bet padotības institūcijas — papildināto mazo valsts ģerboni.

 

Turpmāk, ievērojot grafiskajā standartā ietvertos norādījumus, valsts institūcijām savā darbā jāizmanto konkrēti burtveidoli gan ikdienas lietišķajā sarakstē, gan prezentācijās un komunikācijas materiālos. Vizuālajā identitātē izmantots fonts «Robusta TL Pro Regular», kura autors ir Gustavs Andrejs Grīnbergs.

 

Grafiskā standarta 10 sadaļās ietverta jaunās vizuālās identitātes koncepcija un pamatelementi, lietošanas pamatprincipi, noteikumi un ieteikumi, atspoguļoti izstrādātie dokumenti, kuros lietota jaunā identitāte, iekļauti dažādi ilustratīvi piemēri, kas atspoguļo vizuālās identitātes potenciālu vienota valsts pārvaldes veidola izveidei. Grafiskā standarta grāmatā apskatīta arī vienotas vizuālās identitātes lietošana protokolārajā līnijā, tāpat ietvertas vispārīgas vadlīnijas un idejas reprezentācijas materiāliem.

 

Jauno grafikas standartu iespējams apskatīt un lejuplādēt Ministru kabineta mājaslapā. Tas izstrādāts, Valsts kancelejai sadarbojoties ar dizaina biroju «H2E» un Valsts Heraldikas komisiju. Atbalstu sniedzis arī Saeimas Juridiskais birojs.