Izstādes vizuālā identitāte — «H2E»

Rīt, 5. februārī Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā tiks atklāta laikmetīgā dizaina ekspozīcija «Humanizācija», kurā demonstrēta Latvijā radītā dizaina daudzveidība un pieejamība, atklājot dizaina potenciālu dažādās sadzīves situācijās. Šī ir otrā ekspozīcija Latvijas laikmetīgā dizaina ekspozīciju un notikumu cikla «Dizaina manifestācija» ietvaros.

Ziņas Fold 4. februāris, 2015

Izstādē būs apskatāmi vairāk kā 130 Latvijas dizaina produktu un pakalpojumu paraugi, demonstrējot to plašo pielietojamību un rosinot diskusiju par šī potenciāla mērķtiecīgāku apgūšanu un izmantošanu. Izstādes ekspozīcija attēlo dažādas ainas cilvēka ikdienas dzīvē — ēdot, mazgājoties, ģērbjoties, strādājot, kustoties un spēlējoties. Dizaina objekti izkārtoti atbilstošās sešās grupās: darbs, mājoklis, maltīte, tīrība, kustība, bērnība.

Ekspozīciju papildina sadaļa «Materiāli», kurā atainota Latvijas zinātnieku, izgudrotāju un dizaineru jaunrade. Tā ir pamats jauniem produktiem, dizaina un tehnoloģiskajiem risinājumiem, kas taps nākotnē. Šī ekspozīcijas sadaļa parāda to, kā zinātnes un jaunveides kompetences nodrošina dažādas nozares un to mijiedarbību.

Ar dizaina ekspozīciju «Humanizācija» tās autori vēlas rosināt diskusiju sabiedrībā par ikkatra — indivīda, uzņēmēja, pašvaldības un valsts — tiesībām uz dizainu, tiesībām uz kvalitāti vārda visplašākajā nozīmē, tiesībām to lietot ikkatrā dzīves jomā, jo ikvienam ir tiesības dzīvot labākā un sakārtotākā pasaulē, neatkarīgi no vietas, laika, vecuma, dzimuma un citiem nošķīrumiem.

Paralēli izstādes norisei notiks dizaina pielietojuma darbnīcas un diskusijas dažādām auditorijām, kā arī dizaina izstādes organizatoru un partneru kopīgi organizētas dizaina pastaigas — iespēja ieskatīties dizaina tapšanas procesā, lai labāk izprastu tā pievienoto vērtību. Tāpat ekspozīcijas «Humanizācija» laikā un visās dizaina ekspozīciju cikla «Dizaina manifestācija» vietās, palīdzot izstādes apmeklētājiem, tiks veidots dizaina manifests, lai fiksētu esošo Latvijā radīto produktu un pakalpojumu šī brīža situāciju un mēģinātu iezīmēt tālāku kopīgas Latvijas dizaina attīstības darbību.

Cikla «Dizaina manifestācija» programma

Dizaina ekspozīciju ciklu «Dizaina manifestācija» veido vairākas izstādes un notikumi, un katrs no tiem ir veltīts atšķirīgai dizaina šķautnei.

«Reputācija»

Latvijas dizaina nozīmīgākie starptautiskie sasniegumi izstādē Latvijas Nacionālajā bibliotēkā no 12. janvāra līdz 28. augustam. Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē pasākumu dēļ plašākai publikai izstāde pieejama no 6. jūlija.

«Humanizācija»

Latvijas dizaina objektu klātbūtnes, lietojamības un pievienotās vērtības demonstrēšana dažādās jomās un indivīda sadzīves situācijās izstādē Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā no 6. februāra līdz 29. martam.

«Informācija»

Latvijas grafikas dizaina dažādie aspekti produktos, pakalpojumos un procesos izstādē Latvijas Mākslas akadēmijas 1. stāva izstāžu zālē no 6. marta līdz 2. aprīlim.

«Situācija»

Latvijas laikmetīgā dizaina situācija un sasniegumi izstādē Latgales vēstniecībā «Gors» no 1.–31. oktobrim.

«Modes manifestācija»

Latvijas labāko modes dizaina zīmolu modes skates Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā 19.−20. martā.

«Dizaina pastaigas»

Dizaina tapšanas procesa atklāšana — grafikas, interjera, produktu un ēdienu dizainā Rīgas pilsētvidē no 13. februāra līdz 29. martam.

Papildus pasākumi

Sarunas, diskusijas un darbnīcas dizaina izpratnes attīstīšanai Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā un Latvijas Mākslas akadēmijā no 5. februāra līdz 29. martam.

 

Izstāžu ciklu «Dizaina manifestācija» īsteno dizaina biroja «H2E» vadošie dizaineri un Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) mācībspēki Holgers un Ingūna Eleri, dizaina domāšanas lietpratēja un LMA asociētā profesore Barbara Ābele, uzņēmēja, Latvijas Modes palātas vadītāja un Banku augstskolas docente Dita Danosa. Izstāžu cikls tiek īstenots Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē Kultūras programmas ietvaros.