Paula Fjuka (Paula Fiuk), Polija. Publicitātes foto

17. aprīlī Rīgā norisināsies starptautiskais jauno modes mākslinieku konkurss «Habitus Baltija». Vienuviet pulcējot jaunos modes māksliniekus, jau atzītus dizainerus, nozares profesionāļus un augstskolu pārstāvjus no Eiropas, tā mērķis ir atklāt jaunus talantus, veicināt zināšanu un pieredzes apmaiņu un būt par nozīmīgu atspēriena punktu dizaineru profesionālajai izaugsmei.

Ziņas Fold 16. aprīlis, 2015

Šogad jauno modes mākslinieku konkursā piedalīsies 40 dizaineri no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Polijas, Krievijas, Baltkrievijas, Horvātijas un Turcijas. Konkursa kolekciju tērpus raksturo netradicionālu materiālu un piegriezumu izmantojums, gaisīgi, lakoniski, transformējami un futūristiski silueti.

Paralēli individuālo dizaineru konkursam par labākās skolas titulu šogad sacentīsies Latvijas Mākslas akadēmija, Rīgas Tehniskā universitāte, Viļņas Mākslas akadēmija, Viļņas Mākslas akadēmijas Telšu fakultāte, Lietišķo zinātņu augstskola «Vilniaus Kolegija» (Lietuva), Tallinas Mākslas akadēmija, Tallinas Lietišķo zinātņu universitāte (Igaunija), Zagrebas universitāte (Horvātija), Krakovas Mākslas un modes dizaina skola (Polija), Lietišķo zinātņu augstskola «Novia» (Somija), Ivanovas Valsts tekstila akadēmija, Maskavas Valsts reģionālā universitāte (Krievija) un citas.

Latviju konkursā pārstāvēs Santa Aulmane, Evija Šaitere, Lauma Rimša, Jekaterīna Žiguļiča, Sanda Feldberga, Eva Borherte, Iveta Vilne, Marika Džule, Inta Ozanika, Liene Petrovica un Kims Jevdasejevs.

Žūrija

Kolekciju oriģinalitāti un kvalitāti vērtēs starptautiska žūrija — «H&M» radošā konsultante un ilggadējā galvenā dizainere Margarēta van den Boša (Margareta van den Bosch) no Zviedrijas, «ESMOD Paris» pārstāve Emanuēla Bresone (Emmanuelle Bresson) no Francijas, profesore Klaudija Arenda (Claudia Arend) no AMD akadēmijas Vācijā, profesors Džovanni Ottonello (Giovanni Ottonello) no «IED Moda Lab» Itālijā, baltkrievu dizaineris un «Habitus Baltija 2011» uzvarētājs Leors Gofmans (Leor Gofman), modes pārdošanas eksperte Annika Vītola no «VALD Agency» Dānijā, modes dizainere Indra Miklāva, Baltijas Modes federācijas prezidente Jeļena Strahova, stiliste, izdevniecības «Rīgas Viļņi» modes nodaļas vadītāja un «Riga Fashion & Photo School» līdzdibinātāja Olga Kolotova, modes žurnāliste Anita Sedliņa un modes fotogrāfs Oļegs Zernovs.

Apbalvojumi

Konkursa uzvarētājs saņems ne tikai labākā dizainera titulu, bet arī iespēju mācīties prestižās starptautiskās modes augstskolas «ESMOD» vasaras kursos Parīzē un naudas balvu 500 eiro apmērā no «Renault Latvija». Laureāti un arī citi konkursa dalībnieki balvās saņems iespēju piedalīties Krakovas modes nedēļā, modes dizaineru konkursā «Fashion Mill» Minskā (Baltkrievija), starptautiskajā jauno modes mākslinieku konkursā «Russian Silhouette» Maskavā (Krievija), jauno dizaineru konkursā «Plyos on Volga. Linen Palette» Ivanovas apgabalā Krievijā, modes šovā «ERKI» Tallinā (Igaunija) un citos pasākumos.

Konkursa skates iespējams apmeklēt, iegādājoties ieejas biļeti uz starptautisko tekstila industrijas izstādi «Baltic Fashion & Textile Riga», kas norit vienlaicīgi ar «Habitus Baltija». Pasākumi notiks Starptautiskajā izstāžu centrā, Ķīpsalas ielā 8, Rīgā. Plašāku informāciju par konkursu un dizaineriem iespējams atrast pasākuma mājaslapā.