Balta zīda vakarkleita, «Oleg Cassini», USA, 1959. Publicitātes foto

No 16. jūlija līdz 25. oktobrim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) skatāma modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva vakartērpu kolekcijas izstāde «Ielūgums uz gadsimta balli. 1915–2015». Izstādi papildina apjomīga saistīto pasākumu programma.

Ziņas Fold 16. jūlijs, 2015

Pēc skaita jau septītā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstāde Rīgā šoreiz veltīta modes svētkiem vesela gadsimta garumā, atspoguļojot laika posmu no 1915. līdz 2015. gadam. Izstādē skatāmi unikāli Pirmā pasaules kara laika vakartērpi, kad modē nāca Argentīnas tango, mešiši (brazīliešu tango), kviksteps, fokstrots un amerikāņu džeza mūzikas skaņas, «Art Deco» mode, kas neapšaubāmi demonstrē sieviešu emancipāciju, Lielās depresijas ēras un starpkaru perioda ekstravagantie Elzas Skjaparelli (Elsa Schiaparelli), Gabrielas Šaneles (Coco Chanel), Madlēnas Vionē (Madeleine Vionet) balles tērpi, 1940. gadu modes meistaru Megijas Rufas (Maggy Rouff), Lusjāna Lelona (Lucien Lelong), Kristovala Valensiahas (Cristobal Balenciaga), Žannas Lavānas (Jeanne Lanvin), Pjēra Belmā (Pierre Balmain) darinājumi un Kristiāna Diora (Christian Dior) 1947. gadā ieviestā «New Look» mode ar tās kuplajiem tilla svārkiem, revolucionāro 1960. gadu, kosmosa izpētes un hipiju kustības iedvesmoti tērpi, retro stila kleitu atgriešanās ar Īva Senlorāna (Ives Saint Laurent) vieglo roku 1970. gadu sākumā, spīguļiem un stikla pērlītēm nosētās, plecu polsteriem rotātās disko stila kleitas, kā arī 20. gs. beigu minimālisma un pēcāk maksimālisma tendencēs darinātie Oskara de la Rentas (Oscar de la Renta), Džona Galjano (John Galliano), Aleksandra Makvīna (Alexander McQueen), Vivjenas Vestvudas (Vivienne Westwood) un Karla Lāgerfelda (Karl Lagerfeld) balles tērpi.

Papildus izstādei plānota plaša pasākumu programma, kas ietver lekcijas «Preses balles — Rīgas kultūras dzīves fenomens starpkaru periodā. Dzejnieku un rakstnieku stāsti» ar J. Akuratera muzeja Izglītojošā darba vadītāju Mairu Valteri, «Dizaina dramaturģija» ar dramaturgu, scenāristu un režisoru Lauri Gundaru, «Sociālantropologa pārdomas par izstādi «Ielūgums uz gadsimta balli. 1915–2015»» ar Klāvu Sedlenieku, «Pārdomas par 1983. gadā režisora Etore Skolas (Ettore Scola) uzņemto filmu «Balle» un Aleksandra Vasiļjeva izstādi «Ielūgums uz gadsimta balli. 1915–2015»» ar kinokritiķi Ditu Rietumu, «Balles tērpa pirmsākumi un evolūcija Rietumeiropā no 15. gadsimta līdz 19. gadsimtam» un «20.–21. gadsimta balles tērpi — pagātnes romantikas atgriešanās» ar modes vēstures eksperti Edīti Paruti. Izstādes laikā paredzētas arī vairākas modes dizaina un aksesuāru darbnīcas, Baibas Ladigas modes ilustrāciju autordarbnīca un «Blogeru sarunas par 21. gadsimta modi».

Izstāde apskatāma Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Skārņu ielā 10/20, Rīgā. Plašāka informācija par ekspozīciju un saistītajiem pasākumiem atrodama DMDM mājaslapā.