Foto — Džims Goldbergs

No 1. līdz 9. augustam Kuldīgas novada Pelču pilī norisinās jau desmitā Starptautiskā fotogrāfijas vasaras skola (ISSP), kas pulcē atpazīstamus fotogrāfijas profesionāļus no visas pasaules. Zinātāju vidū tā atzīta par Eiropā labāko fotogrāfijas vasaras skolu, un šogad tajā piedalās 73 fotogrāfi no 23 pasaules valstīm.

Ziņas Fold 3. augusts, 2015

Svinot desmito jubileju ar vērienu, līdz 7. augustam ISSP piedāvā izcilu vakaru lekciju un prezentāciju programmu, uz kuru aicināts ikviens fotogrāfijas un vizuālās mākslas interesents. Turklāt, 11. augustā fotogrāfu Džima Goldberga (Jim Goldberg) un Alesandras Sangvineti (Alessandra Sanguinetti) lekcijas norisināsies arī galvaspilsētā.

3. augusts

20.00–21.15

Džims Goldbergs (Jim Goldberg, ASV) ir aģentūras «Magnum» biedrs un viens no mūsdienās atzītākajiem dokumentālajiem fotogrāfiem, kurš jau vairāk nekā 30 gadus izceļas ar eksperimentālu pieeju, apvienojot attēlus un tekstu savos darbos, kas veltīti sociāli nozīmīgām tēmām.

21.30–22.45

Alesandra Sangvineti (Alessandra Sanguinetti, ASV) ir aģentūras «Magnum» dokumentālā fotogrāfe, kura ilgstoši dzīvojusi un strādājusi gan ASV, gan Argentīnā. Savā lekcijā «Sen atpakaļ, tālu projām» viņa stāstīs par saviem pirmsākumiem fotogrāfijā, darbu tapšanas procesu un pazīstamākajiem darbiem.

4. augusts

20.00–21.15

«Stāstus stāstot» — dokumentālā fotogrāfe un fotogrāfijas pasniedzēja Anna Foksa (Anna Fox, Lielbritānija) pazīstama ar izteikti krāšņu, piesātinātu un ironisku britu sabiedriskās dzīves un ikdienas kultūras atainojumu. Pēdējos gados pievērsusies arī daļēji inscenētai fotogrāfijai, izmantojot cilvēku stāstītus stāstus.

21.30–22.30

«Aukstajam gaisam ceļoties» — Endrjū Brūss (Andrew Bruce, Lielbritānija) ir jaunās paaudzes mākslinieks, kurš lielākoties strādā fotogrāfijas medijā, savos darbos izmantojot alegorijas, lai apcerētu dzīvnieku pozīciju mūsu kultūrā un cilvēku attiecības ar dabu.

5. augusts

20.00–21.15

«Mūsdienu Japānas fotogrāfija» — Takaši Homma (Takashi Homma, Japāna) ir viens no pazīstamākajiem fotogrāfiem Japānā, vairākus gadus dzīvojis un strādājis Londonā, regulāri pasniedz un raksta par fotogrāfiju, un ir atstājis lielu ietekmi uz jauno fotogrāfu paaudzi. Lekcijā Takaši stāstīs ne tikai par saviem darbiem, bet arī dalīsies savās zināšanās par japāņu fotogrāfijas attīstību.

21.30–22.30

Aleksandris Gronskis (Alexander Gronsky, Krievija/Latvija), pēdējo gadu laikā Latvijā dzīvojošais Gronskis kļuvis par vienu no atzītākajiem jaunās paaudzes fotogrāfiem, kurš savos darbos pēta Krievijas ainavu un kultūru. Iesākot karjeru kā preses fotogrāfs, viņš ar laiku pievērsās personiskiem, dokumentāliem projektiem un šobrīd aizvien vairāk izmanto konceptuālu pieeju ainavai.

6. augusts

20.00–22.00

«Grāmatas, ko mīlam / grāmatas, ko ienīstam — racionāli emocionāla diskusija par foto grāmatu formātu un saturu», Alekss Bočeto (Alex Bocchetto, Itālija) no «Akina Books» un Niko Baumgartens (Nico Baumgarten, Vācija). «Akina Books» ir neatkarīga, 2012. gadā dibināta foto grāmatu izdevniecība, kuras izdevumi pēdējo gadu laikā gūst plašu atzinību mākslas pasaulē. Fotogrāfs un foto grāmatu eksperts Niko Baumgartens jau vairākas reizes viesojies Latvijā, vadot darbnīcas un lekcijas. Abi iepazīstinās ar saviem darbiem un grāmatu veidošanas procesu, un kopīgā diskusijā pievērsīsies īpaši spilgtiem foto grāmatu piemēriem.

7. augusts

20.00–20.20

Kuldīgas Fotogrāfijas rezidences mākslinieces Maijas Sāvolainenas (Maija Saavolainen, Somija) prezentācija.

20.20–22.00

ISSP 2015. gada dalībnieku darbu prezentācija (projekti, kas tapuši pirms ISSP).

8. augusts

19.00

ISSP noslēguma darbu izstādes atklāšana Kuldīgas Mākslas namā, 1905. gada ielā 6, Kuldīgā.

22.00

ISSP noslēguma darbu projekcijas Kuldīgas brīvdabas kinoteātrī «Goldingen Cinema».

11. augusts

18.00–20.30

Džima Goldberga un Alesandras Sangvineti lekcija «Nordic Club House» telpās, Kalēju ielā 3, Rīgā.

 

ISSP vakara programma norisinās Pelču speciālajā internātpamatskolā, Pelčos, Kuldīgas novadā. Lekcijas notiks angļu valodā un ir atvērtas ikvienam interesentam bez ieejas maksas.