Foto — Kaspars Kursišs

Šodien Cēsīs noslēgsies divas nedēļas ilgusī FOLD un Rīgas Tehniskās universitātes rīkotā Starptautiskā vasaras skola «Arcadia». Sākot no plkst. 17.00 paredzētas projektu prezentācijas un publiska diskusija, kā arī drukātas publikācijas atvēršana un pilsētvides instalāciju izmēģināšana.

Redakcija Fold 7. augusts, 2015

Vasaras skolas dalībnieki šoreiz padziļināti pētīja ainaviskas un utilitāras zaļās teritorijas Cēsu pilsētā un tās apkārtnē: mežus, parkus, kapsētas, dārzus, koptus apstādījumus un aizaugušus zemes gabalus. Studenti mēģināja definēt, ko nozīmē Arkādija mūsdienās, mācījās nolasīt vietējo ainavu, atšifrēt tās acīmredzamās un slēptās kvalitātes, ierosināja stratēģijas un projektēja telpiskas struktūras publiskai lietošanai. 36 vasaras skolas dalībnieki no 18 valstīm strādāja 3 grupās: arhitektūras un būvniecības, urbānisma un izpētes, arhitektūras un vides mākslas.

Arhitektūras darbnīcā «Building Works Unit» tapusi dabas observatorija «Wild Thing» — skatu tornis, kura jumta konstrukcija ir atverama kā milzīgas ziedlapas. To apdarei izmantotas lietotas dzelzceļa sliežu paplāksnes. Darbnīcas vadītāji ir Vīnē strādājošais latviešu arhitekts Niklāvs Paegle un viņa kolēģi no Londonas Tomass Randels–Peidžs (Thomas Randall–Page) un Teodors Molojs (Theodore Molloy).

Urbānisma grupa «The Making of Arcadia» pievērsās tūrismam Cēsīs — kā tas ietekmējis ainavu un kādiem jauniem tūrisma veidiem ir potenciāls pilsētā attīstīties. Izpētot pieejamos ceļvežus, secināts, ka tajos iekļauta tikai puse pilsētas — tā, kas ir uz rietumiem no dzelzceļa līnijas. Tādēļ tapusi karte, kas izvadās pa savdabīgākajām Cēsu vietām otrpus dzelzceļam. Darbnīcu vada poļu arhitekts un urbānists Bvažejs Čuba (Błażej Czuba), arhitekts Matīss Groskaufmanis un grafikas dizainere Monika Grūzīte, kuri šobrīd mācās un strādā Nīderlandē.

Vides mākslas darbnīcas «Supernatural» dalībnieki iedvesmojās no nozīmēm un mistikas, ko cilvēku iztēle piešķir dabas parādībām un objektiem. Darbnīcā radītas vairākas skulpturālas vides instalācijas «Ethereal Nature», kas aizņems ievērojamu Pirtsupītes gravas daļu un mainīsies vēja un gaismas ietekmē. Objekti top latviešu arhitektu Austra Mailīša un Andras Odumānes, kā arī viņu kolēģa no Japānas Reidži Kobajaši (Reiji Kobayashi) vadībā.

Piektdiena, 7. augusts

17.00 – 19.00

Darbnīcu gala prezentācijas un publiska diskusija Ruckas mākslas un rezidenču centrā Piebalgas ielā 19. Darba valoda — angļu, ieeja brīva.

21.00

Instalāciju «Wild Thing» un «Ethereal Nature» atklāšana Pirtsupītes gravā (pieeja no Glūdas ielas un Palasta ielas). Būves būs apskatāmas vēl vismaz līdz septembrim.

 

Plašāka informācija par Rīgas Tehniskās universitātes Starptautisko vasaras skolu pieejama tās mājaslapā un Facebook lapā.

Organizē

FOLD sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti.

Atbalsta

Valsts kultūrkapitāla fonds, Valsts izglītības attīstības aģentūra, Cēsu novada pašvaldība, «Rotho Blaas», «Pavasars», «Direct» un «Nordenpaint.lv», «Ķelmēni», «Cēsu alus», «Eži».