Plakāts «Atkārto alfabētu» — Reinis Pētersons

Ansim Cīrulim veltītajā sērijā iznākusi jauna dizaina grafika «Atkārto alfabētu», kuras autors ir mākslinieks Reinis Pētersons. Šis ir jau piektais no gaidāmajiem divpadsmit dizaina darbiem.

Ziņas Fold 22. oktobris, 2015

Zīmola «Miesai» īstenotā projekta «Cīrulis» vienojošā tēma ir atsauce uz vienu no spilgtākajiem Latvijas pirmās brīvvalsts laika dizaineriem Ansi Cīruli un uz dizaina studijā «Asketic» tapušo fontu, kas nosaukts Cīruļa vārdā un veidots, iedvesmojoties no autora darbos atrodamajām raksturīgajām burtu formām.

Dizainera, ilustratora un animatora Reiņa Pētersona rokraksts ir glezniecisks un asprātīgs. Viņa darba rezultāts ir tieši tik precīzs un sirsnīgs, lai uzrunātu gan lielus, gan mazus. Savīt vizuālu stāstu un radīt jaunas fantāzijas pasaules viņam izdodas tikpat veikli kā citiem runāt un rakstīt. Ja būs izvēle, viņš labāk uzzīmēs atbildes uz jautājumiem.

Grafikas autors saka: «Doma zīmēt alfabētu bija jau sen, un, iesaistoties šajā projektā, tas likās organiski piemērotākais veids, kā parādīt Ansim Cīrulim veltītās burtu saimes krāšņumu. Krāsu gamma — melns, balts un sarkans — spēcīgi sit pa aci un rada intensīvu saspēli starp burtu formām un ilustrācijām, piesaistot uzmanību un liekot kustināt prātu.»

Ansis Cīrulis grafikā strādājis galvenokārt 1920. gados, kad Latvija bija tikko dzimusi, savukārt Pētersons skaita alfabētu laikā, kad lēnām sākam gatavoties Latvijas simtgadei, tādēļ arī izvēlēts nosaukums «Atkārto alfabētu».

«Darba nosaukums ir daudzslāņains. No vienas puses, tanī ir atsauce uz galveno projekta ideju — atskatoties uz grafikas dizainu Cīruļa laikā, aicināt domāt par to, kāds tas Latvijā ir šodien. Vienlaikus pats alfabēts mums visiem saistās ar bērnību un bilžu ābecēm, taču šeit tas ir estētiski vizualizēts un iederīgs modernā interjerā. Ik pēc laika uzlūkojot grafiku, tā vienmēr atklāj ko jaunu, tādēļ paliek saistoša,» komentē Jānis Barlo, zīmola «Miesai» vadītājs.

Grafikas druka ir ļoti precīzs roku darbs ar divu krāsu uzvilkumiem uz melna «Curious Skin» dizaina papīra. Sedzošajai baltajai krāsai pāri ir vilkta lazējoša sarkanā, savukārt uz melnā pamata tā ir teju saskatāma. Viss sietspiedes smalkums, aplūkots tuvumā, ir lieliski redzams un sajūtams. Plakāts ir 414 x 585 mm liels.