Visi foto — arhitektu birojs «SZK»

Arhitektu birojs «SZK» realizējis ne vienu vien laikmetīgās arhitektūras projektu — no veikalu un klubu interjeriem līdz ievērojamām sabiedriskajām un dzīvojamajām ēkām. Līdz 27. novembrim Latvijas Arhitektūras muzejā apskatāma izstāde «20/50», kas veltīta pašu arhitektu un viņu kopīgā darba jubilejai.

Ziņas Fold 13. novembris, 2015

1995. gadā tika nodibināts arhitektu birojs «Sīlis, Zābers un Kļava», kas vēlāk tika sadalīts vairākās atsevišķās vienībās ar abreviatūru «SZK». Par spīti juridiskajām izmaiņām, tas saglabāja savus radošos līderus, arhitektus Andi Sīli, Uģi Zāberu un Pēteri Kļavu, kā arī kopīgās darba telpas Vecrīgā, Kalēju ielā. 1990. gados radošā apvienība kļuva par vienu no pazīstamākajām Latvijas arhitektūras scēnā. Tas skaidrojams gan ar publiski redzamajiem projektiem — atbilstoši tā laika tautsaimniecības kapacitātei pirmie biroja pasūtījumi bija rekonstrukcijas un izklaides vietu interjeri, gan ar sociālo aktivitāti. Leģendārais mūzikas klubs «Pulkvedim neviens neraksta» arhitektu biroja veidoto interjeru saglabāja visu 20 gadu ilgo pastāvēšanas laiku, savukārt Andis Sīlis publiskajā telpā joprojām ir viens no viedokļu līderiem ar arhitektūru saistītos jautājumos.

Šoruden apaļu gadskārtu atzīmē ne tikai vēsturiskais birojs, bet arī divi no tā dibinātājiem — Andis Sīlis un Pēteris Kļava. Izstādē Latvijas Arhitektūras muzejā eksponēti pēc pašu arhitektu domām nozīmīgākie, kā arī svaigākie darbi no vairāk nekā 50 privātiem un sabiedriskiem projektiem, kurus biroja darbinieki izstrādājuši 20 pastāvēšanas gadu laikā. Starp izstādē apskatāmajiem darbiem ir «Šokolādes nams» jeb daudzdzīvokļu ēka Rīgā Hospitāļu ielā 23 (2006), kvartāla rekonstrukcija Rīgā, M. Nometņu ielā (2008), Latvijas Mākslas akadēmijas piebūve (2012), kinofestivālam «Arsenāls» veltīts vides objekts Ķeipenē (2014).

Jaunākie no izstādē eksponētajiem darbiem vēl ir īstenošanas procesā, piemēram, daudzdzīvokļu ēka Jūrmalā, kuras interjers top sadarbībā ar pasaules dizaina zvaigzni Karīmu Rašīdu (Karim Rashid). Tostarp izstāde atklāj arī kādu skarbu arhitektu darba šķautni —  arī labi projekti ne vienmēr tiek realizēti. Uzvara starptautiskajā Rīgas akustiskās koncertzāles konkursā 2006. gadā ir bijis viens no «SZK» nozīmīgākajiem sasniegumiem, un par to izstādē atgādina godalgotā projekta makets, kuru stiklā veidojusi māksliniece Anda Munkevica un «AM Studio».

Arhitektu biroja «SZK» jubilejas izstāde «20/50» bez maksas apskatāma darba dienās Latvijas Arhitektūras muzejā Mazajā Pils ielā 19, Rīgā, līdz 27. novembrim.