Ilustrācija — Reinis Pētersons

Iepazīstinot ar beļģu kultūras aktualitātēm, no 15. līdz 20. novembrim Rīgā notiks ikgadējās Beļģijas dienas. To ietvaros interesentiem būs iespēja ne vien apmeklēt vairākus muzikālus pasākumus, bet arī doties uz lekciju par dizainu, apskatīt «kuš!» komiksu konkursa labāko darbu izstādi, skatīties īsfilmu izlasi, kā arī uzzināt par biznesa iespējām Beļģijā.

Ziņas Fold 12. novembris, 2015

Kā ierasts, Beļģijas dienu programma ļaus Latvijas iedzīvotājiem iepazīt daļu no tā, ko paši beļģi uzskata par šobrīd aktuālu.

Pirmdien, 16. novembrī, plkst. 17.00 «The Mill» telpās interesentiem bez maksas būs iespēja noklausīties divas lekcijas, kas sniegs ieskatu Beļģijas daudzveidīgajās radošo nozaru norisēs. Par aktuālajām tendencēm un savu radošo darbību stāstīs Pīters Haudesaboss (Pieter Gaudesaboos) — jauns un daudzsološs bērnu grāmatu autors un grafikas dizaineris, kurš ieguvis ievērojamu popularitāti Beļģijā un nu jau arī ārpus tās. Viens no viņa pazīstamākajiem darbiem ir grāmatu sērija par «cepumvīriņu» (Mannetje Koek), kuras vieno ilustratora rokrakstam raksturīgi ģeometriski un vienlaikus rotaļīgi attēli. Kā grafikas dizaineris Haudesaboss sadarbojies arī ar beļģu bērnu apģērbu zīmolu «Fred & Ginger», kas izceļas ar interesantām audumu apdrukām un vizuāli pārdomātām tērpu prezentācijām.

Otrs runātājs pirmdienas vakarā būs starptautiski nozīmīgā Briseles mākslas centra BOZAR pārstāvis — tā vecākais konsultants Frederiks Mesēvs (Frederic Meseeuw).

Beļģija nav iedomājama bez komiksiem, tāpēc arī Beļģijas dienās jau trešo gadu pēc kārtas neiztrūkstoša būs komiksu žurnāla «kuš!» izstāde un jūlijā izsludinātā komiksu konkursa «Urbānie džungļi» laureātu apbalvošana. Labākie darbi būs apskatāmi izstādē Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, un izstādes atklāšana un konkursa laureātu apbalvošana notiks otrdien, 17. novembrī, plkst. 17.00.

Jau par tradīciju kļuvusi beļģu īsfilmu programmas «Īsais no Beļģijas» izrādīšana, kas notiks 19. novembrī plkst. 19.00 nesen atklātajās kino «Bize» telpās Elizabetes ielā. Papildus šiem pasākumiem Beļģijas dienu programma piedāvās arī džeza un klasiskās mūzikas koncertus, kā arī uzņēmēju tikšanos, kurā tiks apspriestas biznesa iespējas Beļģijā.

Beļģijas dienas Rīgā šogad rīko Beļģijas, Luksemburgas — Latvijas biznesa kamera. Pilna pasākumu programma un aktuālā informācija atrodama šeit.