Foto — Uldis Vilks

2016. gada 8. aprīlī Rīgā norisināsies starptautiskais konkurss «Habitus Baltija 2016» jaunajiem modes dizaineriem no Eiropas un NVS valstīm. Līdz 12. janvārim notiek priekšatlase, kuras noslēgumā tiks izziņotas 30 labākās modes kolekcijas, kas pavasarī piedalīsies konkursā un sacentīsies par žūrijas atzinību.

Ziņas Fold 3. novembris, 2015

Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrības «BT 1» sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju rīkotais konkurss «Habitus Baltija» Ķīpsalā norisināsies jau 16. reizi. Tā mērķis ir atbalstīt topošos modes māksliniekus, atklāt jaunus talantus un bagātināt dalībnieku pieredzi, ļaujot tiem gūt nozares profesionāļu novērtējumu un zināšanas.

Iepriekšējā konkursā bija skatāmas 44 tērpu kolekcijas, ko radījuši 46 modes mākslinieki no Baltijas, Somijas, Polijas, Horvātijas, Krievijas, Turcijas un Baltkrievijas. Taču «Habitus Baltija» gaidāmas izmaiņas — konkursa vadītāja Sanita Blomniece skaidro, ka, gādājot par māksliniecisko kvalitāti, šoreiz būs priekšatlase, lai konkursa finālā iekļūtu «tikai labākie no labākajiem».

«Habitus Baltija 2016» priekšatlasei jaunie modes mākslinieki var pieteikties līdz 2016. gada 12. janvārim. Žūrija pieņems pavisam svaigas, šogad tapušas vīriešu, sieviešu un jaukta tipa kolekcijas. Pieteikties iespējams gan individuāli, gan arī, pārstāvot kādu modes un dizaina skolu, kas konkursam drīkst izvirzīt līdz pieciem pārstāvjiem.

Priekšatlasei iesniegtos pieteikumus izvērtēs modes nozares profesionāļi, kuri konkursa finālam izvirzīs 30 labākās kolekcijas. Rīkotāji norāda, ka priekšroka tiks dota darbiem ar konceptuālu un māksliniecisku ideju, konstrukcijas oriģinalitāti, augstu izstrādes kvalitāti, niansētu krāsu un materiālu kompozīciju, kā arī inovācijām tērpa piegriezumā un auduma apstrādē.

«Habitus Baltija» pēdējā kārtā laureātus noteiks starptautiska žūrija: modes dizaineri, apģērbu ražošanas speciālisti, modes izdevumu redaktori un mācību iestāžu pasniedzēji. Apbalvojumi tiks piešķirti ne tikai labākajiem dizaineriem, bet arī labākajai modes un dizaina skolai. Uz šo nomināciju pretendēs skolas, kuras konkursa finālā būs pārstāvētas ar vismaz divām kolekcijām.

 

Starptautiskais jauno modes mākslinieku konkurss «Habitus Baltija 2016» notiks 2016. gada 8. aprīlī Izstāžu centrā Ķīpsalā. Priekšatlase konkursam norisinās līdz 2016. gada 12. janvārim, un tās rezultāti tiks izziņoti 1. februārī. Vairāk informācijas un konkursa nolikums atrodams mājaslapā.