Grāmatas dizains — Kārlis Dovnorovičs

Raiņa un Aspazijas jubilejas gada izskaņā interneta žurnāls «Satori» sadarbībā ar fondu «Mākslai vajag telpu» laiž klajā grāmatu «Rainis. Cilvēks», kuras veidošanā piedalījušies desmit latviešu mākslinieki. Grāmatas atvēršanas svētki līdz ar publisku diskusiju notiks ceturtdien, 17. decembrī plkst. 18.00 Rīgas Mākslas telpā.

Ziņas Fold 16. decembris, 2015

Jaunajā grāmatā «Rainis. Cilvēks» desmit latviešu mākslinieki — Kristians Brekte, Anda Lāce, Paula Zariņa, Reinis Liepa, Krista Dzudzilo, Reinis Dzudzilo, Krišs Salmanis, Kaspars Groševs, Māra Brīvere un Anete Melece — ilustrējuši Raiņa dzejoļus, tuvojoties komiksa žanram. Dzejoļi papildināti ar mākslas zinātņu doktores, Latvijas Kultūras akadēmijas asociētās profesores Zanes Šiliņas zinātniskajiem komentāriem, kuros ietverts katra Raiņa dzejoļa tapšanas laiks un vieta, kā arī īsi analizēts darba vēstījums un konteksts. Grāmatas dizaina autors ir Kārlis Dovnorovičs.

«Grāmatas «Rainis. Cilvēks» koncepcijas pamatā ir latviešu literatūrā joprojām neiedzīvojies vēstījuma žanrs — grafiskā novele jeb komikss. Atlasītie teksti ir filozofiski un vienlaikus abstrakti, tajos tikpat kā nav vizuālu tēlu un darbības, tāpēc ilustrāciju autoriem nācās atteikties no vieglākā ceļa — tieša pārnesuma, tā vietā rodot jaunu, tekstu papildinošu, nevis ilustrējošu pieeju,» par grāmatu stāsta interneta žurnāla «Satori» galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins.

Grāmatas «Rainis. Cilvēks» atvēršanas pasākumā, kas notiks 17. decembrī plkst. 18.00 Rīgas Mākslas telpā Kungu ielā 3, norisināsies publiska diskusija par Raiņa un Aspazijas jubilejas gadu «Rainis un Aspazija mūsu domās un darbos», kurā piedalīsies teātra režisore Māra Ķimele, publiciste Anete Konste, Raiņa un Aspazijas jubilejas gada kuratore Sigita Kušnere, rakstnieks un žurnālists, arī Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs Arno Jundze, literatūrzinātnieks Raimonds Briedis un vēsturnieks Gustavs Strenga. Diskusijā plānots atskatīties uz Raiņa un Aspazijas jubilejas gada notikumiem, tos apspriest un novērtēt rezultātus. Pasākumu ikviens interesants aicināts apmeklēt bez maksas.

«Satori bibliotēkas» sērijā iepriekš izdotas trīs grāmatas: Riharda Bargā prozas krājums «Tenkas», Ilmāra Šlāpina vārdnīca «Jauno latviešu valoda» un Ainas Rendas antiutopija «Himna».