Ilustrācija — Edvards Percevs

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs izsludinājis pasākumu sērijas «Vārds dizainam» ceturtās sezonas programmu. Kā ierasts, tā ietvers sarunu ciklu «Vārds Latvijas dizaineriem» un vietējo dizaineru darbnīcas pieaugušajiem un skolēnu grupām. Dizainam veltīti notikumi pulcēs interesentus līdz pat aprīļa beigām, bet pirmā saruna «Ikdiena» notiks jau 27. janvārī.

Ziņas Fold 25. janvāris, 2016

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja (DMDM) programma «Vārds dizainam» jau ceturto sezonu veidota, lai popularizētu latviešu dizainu, iepazīstinātu visplašāko auditoriju ar nozares aktualitātēm un sasniegumiem. Sarunu cikls «Vārds Latvijas dizaineriem» paredzēts gan jomas profesionāļiem un dizaina cienītājiem, gan mākslas un dizaina skolu studentiem, pasniedzējiem, kā arī ikvienam interesentam. Savukārt radošo darbnīcu mērķis ir iesaistošā veidā veicināt apmeklētāju izpratni par dizaina domāšanas daudzveidību.

Sarunu cikls «Vārds Latvijas dizaineriem»

Ceturtās sezonas sarunu ciklu veido četri pasākumi, kuros tiks skatītas tādas tēmas kā ikdiena, identitāte, iedvesma un notikums. Katrā tikšanās reizē dizaineri un zīmolu pārstāvji dalīsies pieredzes stāstos par ikdienas produktu un pakalpojumu izstrādi, dabas resursu izmantošanu dizaina radīšanas procesos, dizaineru gūto iedvesmu studējot ārpus Latvijas, kā arī par dalību pasaules mēroga dizaina izstādēs un konkursos. Iepriekšējo prezentāciju video ieraksti apskatāmi muzeja Youtube kanālā.

27. janvārī plkst. 17.00

«Ikdiena» — stāsti par dizainu, ko redzam un lietojam ik dienas. Dalībnieki: grafikas dizainere Maija Rozenfelde, aģentūras «Cube» izpilddirektors Ansis Šķibusts, 360 grādu virtuālo tūru izstrādātāja «Giraffe360» īpašnieks Mikus Opelts.

24. februārī plkst. 17.00

«Identitāte» — dizains, kas izmanto vietējos dabas resursus. Dalībnieki: dizaineris Edgars Ameriks, produktu dizainere Beāte Šņuka, tekstila uzņēmuma «Ars Tela» īpašniece Alvida Kalniņa.

30. martā plkst. 17.00

«Iedvesma» — pieredzes stāsti par Latvijas dizaineru gaitām ārpus Latvijas robežām. Dalībnieki: dizaineris Mārcis Ziemiņš, «Chudy and  Grase» dizainere Jasmīna Grase, animācijas filmu veidotāja Anete Melece.

27. aprīlī plkst. 17.00

«Notikums» — dizaineri dalās pieredzē par dalību pasaules mēroga dizaina izstādēs un konkursos. Dalībnieki: «Mareunrol’s» dizaineris Rolands Pēterkops, «an&angel» dizaineris Artis Nīmanis un rotu mākslinieks Māris Auniņš.

 

«Vārds Latvijas dizaineriem» pasākumos ieeja bez maksas. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Dizaina darbnīcas pieaugušajiem

Dizaina darbnīcas interesentiem ļauj neformālā un radošā atmosfērā iepazīsties ar Latvijas dizaineriem, apmainīties domām par nozares aktualitātēm un uzzināt vairāk par viņu ikdienas darbu.

3. februārī plkst. 17.00

Paklāju un mājas tekstila ražotāja zīmola «Lude» dizaineres Dainas Gāgas–Ēķes dizaina darbnīca. Dalībnieki tiks aicināti eksperimentēt ar pieejamajiem materiāliem un palūkoties uz tiem no dažādiem skatpunktiem, atklājot sociālā dizaina priekšrocības.

9. martā plkst. 17.00

Cepuru zīmola «Tundra Hata» radītājas un dizaineres Beatrises Gores dizaina darbnīca, kurā tiks domāts par to, kā apvienot amatniecību ar unikālu dizainu, savukārt darbnīcas uzdevums tiks vērsts uz eksperimentāliem jaunrades meklējumiem.

16. martā plkst. 17.00

Juvelierizstrādājumu zīmola «Verba» radītājas un dizaineres Annas Faniginas dizaina darbnīca. Anna dalībniekiem pastāstīs par desmit gados uzkrāto pieredzi, atklās darba noslēpumus un to, kā apvienot vienkāršību ar eleganci.

13. aprīlī plkst. 17.00

Mēbeļu zīmola «Maffam Freeform» dizainera Raimonda Cīruļa dizaina darbnīca, kurā apmeklētājiem būs iespēja uzzināt par Raimonda pieredzi vulkāniskās bazalta šķiedras objektu veidošanā, kā arī pašiem pārliecināties par tās īpašībām un pielietojumu.

 

Darbnīcas dalības maksa vienai personai ir 5 eiro. Iepriekš jāpiesakās pa tālruni 67 830 917 vai e–pastu Liene.Granovska@lnmm.lv.

Darbnīcas skolēniem «Kas ir dizains?»

Radošā darbnīca 5.–12. klašu skolēniem «Kas ir dizains?» ļauj interaktīvā veidā izprast dizainu un uzzināt par dažādām izglītības un prakses iespējām dizaina jomā. Nodarbības sekmē pieredzes un domu apmaiņu starp muzeja pedagogu un pieaicinātu nozares speciālistu — dizaineru, arhitektu vai mākslinieku. Katrs dizaina jomas pārstāvis sagatavo unikālu praktisku uzdevumu, kā arī stāstījumu par attiecīgas nozares specifiku, savukārt muzeja pedagogs iepazīstina ar muzeja dizaina kolekciju.

Laikā no 2016. gada janvāra līdz maijam plānotas 10 nodarbības. Darbnīcas vadīs dizaineri Mārtiņš Zutis, Pēteris Līdaka, Erlands Celmiņš, Baiba Ladiga un citi. Katras nodarbības ilgums ir 2,5–3 stundas, dalībnieku skaits līdz 20. Dalības maksa vienam skolēnam ir 0,50 eiro. Plašāka informācija un pieteikšanās pa tālruni 67 830 917 e–pastu Liene.Granovska@lnmm.lv.