LAGB vizuālā identitāte — «Associates, Partners et Sons»

Latvijas Arhitektu savienība izsludinājusi pieteikšanos tradicionālajam Latvijas Arhitektūras gada balvas konkursam, kas norisināsies līdz 24. martam. Šī balva ir augstākais apbalvojums Latvijas arhitektūrā, un tās mērķis ir apzināt un popularizēt pašmāju arhitektūras labākos sniegumus un veicināt nozares augstvērtīgu attīstību.

Ziņas Fold 29. februāris, 2016

Darbus Latvijas Arhitektūras gada balvai iespējams pieteikt divās kategorijās — «Objekti» un «Procesi». Kategorijai «Objekti» ir septiņas apakškategorijas: jaunbūves – sabiedriskas ēkas, jaunbūves – dzīvojamās ēkas, jaunbūves – privātmājas, pārbūve un rekonstrukcija, restaurācija, interjers, vides objekti (t.sk. ainavu arhitektūras un pilsētbūvnieciski objekti).

Jau vairākus gadus konkursā ir arī kategorija «Procesi», kas paredzēta ar arhitektūras procesiem saistītiem darbiem, piemēram, grāmatām, periodikas vai citiem izdevumiem, interneta vietnēm, TV vai radio raidījumiem, pētījumiem, izstādēm, izglītojošiem vai sabiedriskiem pasākumiem, mākslas darbiem u.tml.

Darbus iespējams pieteikt vēl nepilnu mēnesi — līdz 24. martam, un to pieteicējs var būt darba autors vai cita ar darbu saistīta persona (piemēram, īpašnieks vai pasūtītājs), ikviena fiziska vai juridiska persona, kā arī pašvaldības, sabiedriskas organizācijas u.c. Darbi jāiesniedz elektroniski Latvijas Arhitektu savienības (LAS) mājaslapā, kurā pieejams arī konkursa nolikums.

Uz Latvijas Arhitektūras gada balvu var pretendēt gan pamanīti, plaši apspriesti darbi, gan tādi, kas pelnījuši, ka tos novērtē, jo rīkotāji uzsver, ka balva tiek piešķirta nevis par lieliem vai maziem darbiem, bet gan par labu arhitektūru. LAS prezidente Gunta Grikmane norāda: «Kas ir laba arhitektūra — jautājums, uz kuru nav vienkārši atbildēt, taču darbu iesniegšana Latvijas Arhitektūras gada balvai, to vērtēšana un apbalvošana ir regulāra iespēja mums visiem — ne tikai arhitektiem, bet visiem arhitektūras lietotājiem, ikvienam — par to padomāt un tuvoties atbildei.»

Latvijas Arhitektūras gada balvai pieteiktos darbus vērtēs divas žūrijas — vispirms nacionālā, pēc tam — starptautiskā. Nacionālās žūrijas sastāvā šogad ir arhitekti Didzis Jaunzems, Uģis Kaugurs, Juris Mitenbergs un Sintija Vaivade, sociālantropologs un pilsētu pētnieks Viesturs Celmiņš, arhitekte un urbāniste Evelīna Ozola, kā arī grafikas dizaineris Edgars Zvirgzdiņš.

Ar Latvijas Arhitektūras gada balvai iesniegtajiem pieteikumiem būs iespējams iepazīties LAS mājaslapā, kurā aplūkojami arī iepriekšējo gadu uzvarētāji. Savukārt konkursa apbalvošanas ceremonija notiks 19. maijā, kad, kā ierasts, tiks pasniegtas vairākas Gada balvas un viena Lielā gada balva. Apbalvošanas nedēļā plānotas ārvalstu lektoru publiskas lekcijas, kā arī publiskai apskatei tiks atklāta konkursa labāko darbu izstāde. Pasākums tiek organizēts ar Kultūras ministrijas un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.