«Muzeju nakts 2016» plakāts — «DES SIGNES Studio Muchir et Desclouds»

Jau rītvakar muzeju durvis visā Latvijā atkal būs atvērtas starptautiskās akcijas «Muzeju nakts» apmeklētājiem, piedāvājot bez maksas apskatīt gan pastāvīgās ekspozīcijas, gan ielūkoties ikdienā publiski nepieejamās vietās un baudīt mūzikas un teātra priekšnesumus. Piedāvājam dažus Muzeju nakts maršruta pieturpunktus arhitektūras un dizaina interesentiem.

Ziņas Fold 20. maijs, 2016

Jauna izstāde un ekskursijas Latvijas Arhitektūras muzejā

Latvijas Arhitektūras muzejā Muzeju naktī no plkst. 19.00 vēl pirms oficiālās atklāšanas būs skatāma izstāžu cikla «Rīga, kuras nav. Kartes un plāni» otrā izstāde «Zilās Rīgas zaļie ķīļi». Muzeja krājumā ir gandrīz tūkstotis 20. gs. Rīgas plānojuma projektu, un izstāžu cikls ar tiem pakāpeniski iepazīstina plašāku sabiedrību. Jaunajā izstādē iespējams izsekot Rīgas apzaļumoto teritoriju attīstībai. Eksponēti gan Rīgas parku veidotāja, pilsētas dārznieka Georga Kufalta 20. gadsimta pirmajā pusē realizētie projekti, gan pēckara Rīgas ģenerālo plānu arhitekta Gunāra Melberga veikums, kā arī pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas Andra Rozes vadībā radītais Rīgas attīstības plāns.

Paralēli izstādei līdz plkst. 1.00 būs iespēja iepazīt vecāko «Trīs brāļu» ēku kompleksa celtni — senāko dzīvojamo ēku Rīgā. Adrese — Mazā Pils iela 19.

Ķīpsalas izzināšana un lekcija Žaņa Lipkes memoriālā

Plašu Muzeju nakts pasākumu programmu visas dienas garumā ar devīzi «Aiz melnā šķūņa durvīm» piedāvā Žaņa Lipkes memoriālais muzejs. Jau plkst. 14.00 ģimenes ar bērniem aicinātas piedalīties stundu garā ekskursijā «Ķīpsalas durvis, lūkas un vārtiņi», kuru vadīs vēsturniece Guna Vainovska. Tai sekos gan radošās darbnīcas bērniem, gan orientēšanās spēle, kā arī vairākas ekskursijas pašā memoriālā. Plkst. 18.00 kopā ar ekspozīcijas autoru Viktoru Jansonu būs nebijusi iespēja apskatīt vēsturisko bunkuru, kurā Žanis Lipke slēpa vajātos ebrejus, bet plkst. 22.00 programmu noslēgs profesora Denisa Hanova lekcija «Triumfa arkas — vārti ar uzvaras garšu». Adrese — Mazais Balasta dambis 8.

Arta Nīmaņa stikla darbi un performance DMDM

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (DMDM) Vecrīgā aicina bez maksas apskatīt multimediālo izstādi «Artis Nīmanis. Fragile». Stikls ir trausls, plastisks un noslēpumains materiāls, no kura var veidot ne tikai tradicionālas formas sadzīviskus priekšmetus, bet arī novatoriskus dizaina objektus un iespaidīgas mākslas instalācijas visneparastākajos apjomos, kas skatāmi arī DMDM. Izstādes koncepcija balstās uz četru pasaules pamatstihiju, ūdens, uguns, zemes un gaisa, apspēli, kas plkst. 20.00 atklāsies arī starpdisciplināro mākslu studijas «Ideagnosis» performancē. Adrese — Skārņu iela 10/20.

Latvijas Arhitektūras gada balvas izstāde 2016

Noslēdzoties Arhitektūras nedēļai, vēl tikai šajās brīvdienās interesentiem visu diennakti būs iespēja apmeklēt Latvijas Arhitektūras gada balvas 2016 izstādi, kas norisinās pie kinoteātra «Splendid Palace». Izstādē vienkopus apskatāmi ne tikai balvu saņēmēji, Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja rekonstrukcija, Liepājas «Lielais dzintars», Dzintaru koncertzāle un Maltas vidusskolu rekonstrukcija, bet visi sešpadsmit nacionālās žūrijas atlasītie darbi. Adrese — Elizabetes iela 61.

VEF vēstures liecības un nākotnes ieceres

Iedvesmojoties no Muzeju nakts moto «Durvis» un sadarbojoties ar a/s VEF, VEF vēstures muzejs aicina simboliski atvērt bijušās Valsts Elektrotehniskās fabrikas (VEF) durvis un ienākt VEF teritorijā — atcerēties tās leģendāro vēsturi un padomāt par tās iespējamo nākotni. No plkst. 19.00 līdz 21.00, saņemot maršruta karti, apmeklētāji varēs doties pastaigā pa VEF teritoriju, atrodot un apskatot VEF vēsturē nozīmīgas ēkas un vietas. Savukārt no plkst. 21.00 līdz 1.00 tiks demonstrēti VEF vajadzībām uzņemtie reklāmas materiāli, kuros būs redzami gan rūpnīcas cehi un ražojumi, gan kādreiz slavenais ēdināšanas kombināts «Vefietis».

Tāpat kādreizējā rūpnīcas korpusā būs iespēja iepazīties ar Latvijas jauno arhitektu idejām par VEF teritorijas turpmākās attīstības iespējām, kā arī apskatīt VEF vēstures muzeja, fotokluba «Rīga» un vecveterānu kluba «VEF Minox» kopīgi veidoto fotoizstādi «Pastaiga pa VEF». Adrese — Ūnijas iela 4 (VEF teritorija).

Pilna Muzeju nakts programma, pasākumu laiki un informācija par notikumiem citās Latvijas pilsētās atrodama akcijas mājaslapā.