Foto — Līga Goldberga

Rītvakar, 2. jūnijā, plkst. 19.00 Kaņepes Kultūras centrā tiks atklāta fotogrāfiju izstāde «Apvērstā telpa», kurā savus autorprojektus prezentēs ISSP Skolas 2016. gada absolventi.

Ziņas Fold 1. jūnijs, 2016

Ar ISSP Skolas mācību laikā tapušiem fotogrāfijas autorprojektiem, instalācijām un fotogrāmatām izstādē piedalās astoņi jaunie autori: Ieva Vīksne, Krista Valaine, Laima Vainiņa, Liene Biezā, Liene Leonoviča, Linda Ansone, Līga Goldberga, Nora Vrubļevska.

Izstādes kuratore Iveta Vaivode skaidro: «Jēdzienu «telpa» parasti uztveram kā vietas apzīmētāju, bet Gastons Bašelārs savā grāmatā «Telpas poēzija» («La poetique de l’espace») ar to piedāvā saprast arī mentālo, apziņas telpu. Telpu, kurā mūsu personiskā vēsture kļūst poētiska, bet mūsu pasaules izpratni palīdzējusi veidot bērnības māju arhitektūra. Arī izstādes «Apvērstā telpa» autori meklē saikni starp vidi, vietu un apziņu. Vienā no stāstiem sastopamies ar bailēm no tumsas, kas saistītās ar kādu prātā uzkonstruētu, baisu vidi, citā — ar pazuduša radinieka meklējumiem jūrā. Tieši ūdens šajā stāstā kļūst par savdabīgu aizmiršanas un atkalatcerēšanās metaforu, kurā tik mierpilni un cēli savu patvērumu rod jūrā pazudušo cilvēku likteņi. Taču aizmiršanas arheoloģijai tikpat labi var pievērsties, pētot antikvariātos uzietus ģimenes albumus. Kolāžās redzamais tukšums kļūst par izpētes lauku atmiņu un arīdzan vēstures trauslumam. Jauno autoru darbus vieno iekšējās telpas meklējumi, pretstatot to ārējai. Tomēr pašas fotogrāfijas jau atkal vienīgi kalpo kā liecība kaut kam jau notikušam, neko nepaskaidrojot vai risinot, jo tur redzamie notikumi atrodas ārpus attēla robežām.»

«Apvērstā telpa» ir jau ceturtā ISSP Skolas absolventu izstāde. Divu gadu mācību programma fotogrāfijā tika uzsākta 2011. gadā, un tā piedāvā fotogrāfijas interesentiem apgūt medija teorētiskos un praktiskos pamatus, strādājot pie saviem autorprojektiem. Skolā pasniedz Latvijas fotogrāfi Iveta Vaivode, Andrejs Grants, Arnis Balčus, Ieva Epnere, kā arī filozofs Kārlis Vērpe, kuratore Solvita Krese un citi. Uzreiz pēc izstādes atklāšanas tiks izsludināta uzņemšana jaunajā ISSP Skolas mācību kursā 2016–2018.

 

Fotogrāfiju izstāde «Apvērstā telpa» Kaņepes Kultūras centrā Rīgā, Skolas ielā 15 būs aplūkojama līdz 19. jūnijam, katru dienu, izņemot pirmdienas, no plkst. 13.00 līdz 19.00. Ieeja bez maksas. Izstāde notiek Rīgas Fotomēneša 2016 programmas ietvaros.