«Vibe Tribe», foto — Astra Asafreja

Latvijas Mākslas akadēmijas Funkcionālā dizaina apakšnozares studente Astra Asafreja savā diplomdarbā piedāvā zvilni «Vibe Tribe». Tas ir iekarināms atpūtas tīkls, kurā, atrodoties augstāk par zemi, vienlaicīgi var zvilnēt, šūpoties un sarunāties līdz pat sešiem dabu mīlošiem domubiedriem.

Ziņas Fold 15. jūlijs, 2016

Doma par «Vibe Tribe» Astrai radusies apmaiņas studijās Portugālē: «Pavadot laiku sērfa ciematos ar vietējiem brīvdomātājiem un pozitīvajiem ceļotājiem un vērojot, kā pludmales stāvlaukumi piepildās ar kemperiem un busiņiem, ienāca prātā izveidot iekaramu atpūtas vietu, ko varētu nostiept starp vairākiem transporta līdzekļiem, tā atvieglojot komunikāciju un radot labvēlīgas savstarpējās vibrācijas starp satiktajiem cilvēkiem okeāna piekrastē,» stāsta autore, kuras darba galvenā ideja ir «savienot dabu, cilvēkus un mirkļus».

Dabas spēks, četras debess puses, mobilitāte, aplis kā mūžīgās enerģijas simbols un cilvēka un dabas savstarpējās attiecības, ir galvenie atslēgas vārdi, ar kuriem Astra raksturo «Vibe Tribe» zvilni. Lai to izmantotu, nepieciešami četri atsaites punkti kokos vai stabos — piejūras priežu silā, mājas pagalmā vai atpūtas zonās pilsētā. Pagājušajā nedēļas nogalē Astras darbs jau tika izmēģināts aktīvās atpūtas un mūzikas festivālā «Playground».

«Vibe Tribe» pamatformu veido nostiepts četrstūris, bet tā centrā ir apļveida izgriezums. Astra skaidro, ka sēdēšana vai rituāls aplī ticis uzskatīts par sakrālu darbību un bijis nozīmīgs daudzos laikos un kultūrās, bet harmoniskās formas izvēlei ir arī praktisks pamatojums — patīkamāk ir komunicēt, visiem atpūtniekiem vienam otru labi redzot.

«Vibe Tribe» zviļņa stiprināšanai izmanto izturīgas poliestera siksnas, kuru garums ir regulējams. Tā pamatmateriāls ir lina sietveida audekls ar polivinilhlorīda pārklājumu. Tas ir viegls, stabils, nekaitīgs un izmantojams dažādos laikapstākļos. Materiālam piemīt arī augsta slodzes izturība — zvilnī vienlaikus var atrasties līdz pat sešām personām. Audums ir caurredzams, kas «Vibe Tribe» lietotājam, atrodoties starp debesīm un zemi, sniedz vēl spilgtākas izjūtas.

Astras Asafrejas maģistra darba vadītāja ir Latvijas Mākslas akadēmijas docente Aija Freimane.