«Backbone» — Evija Šaitere, foto — Oskars Ludvigs

Jūnija vidū Evijas Šaiteres vārds medijos izskanēja vairākkārt. Apsteidzot dalībniekus no tādām pasaules līmeņa augstskolām kā Londonas Senmārtina Mākslas un dizaina koledža vai Francijas modes institūts, Latvijas Mākslas akadēmijas studente ieguva Čempiona balvu starptautiskā konkursā «Fashion Future for Hong Kong». Konkursa modes skatē viņa piedalījās ar savu bakalaura darbu — modes kolekciju «Backbone».

Ziņas Fold 7. jūlijs, 2016

Kolekcijā «Backbone» ietilpst deviņi valkāšanai gatavi apģērbu komplekti sievietēm. Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas modes dizaina apakšnozares absolvente Evija Šaitere atklāj, ka galvenais iedvesmas avots šim darbam bijusi beļģu mākslinieces Berlindes Brukeres (Berlinde de Bruyckere) zilganā vaska skulptūra ar dubultu mugurkaulu, kas atspoguļo cilvēka dabisko skaistumu un tā neaizsargātību. Savos darbos tēlniece risina eksistenciālus jautājumus par dzīvi un nāvi, sāpēm un ciešanām, kā arī akcentē cilvēka būtības ķermenisko pusi. Tāpat Evija atsaucas arī uz citiem cilvēka anatomijas elementu atveidojumiem apģērbā, tostarp 1930. gadu itāļu modes dizaineres Elzas Skjaparelli (Elsa Schiaparelli) drosmīgo «Skeleta kleitu».

«Backbone» kolekcijai autortehnikā izstrādāts arī īpašs audums — ar telpiski izvirzītiem, dažādās ķermeņa zonās ritmiski izkārtotiem, mākslīgajā ādā iestrādātiem apļiem, kuri, veidojot reljefu rakstu, atveido kaula skriemeļus un implanta ideju. Apģērbos izmantots arī PVC un poliuretāna audums, lai iegūtu vieglumu un gludas virsmas bāzi. Evija atteikusies no ierastajiem iestrādņu audumu apstrādes tehnikas veidiem — izšūšanas, apdrukas un aplikācijas. Tieši par neparasto auduma tehniku un tās pielietojumu personīgu atzinību izteikuši arī starptautiskā konkursa «Fashion Future for Hong Kong 2016» žūrijas locekļi. Konkursā, kura modes skatē dizaina konceptus demonstrēja dizaina skolu elite no visas pasaules, Evija piedalījās ar četriem apģērbu komplektiem no «Backbone» kolekcijas.

Modes skatē «Backbone» demonstrēšanas laikā fonā tika rādīta sadarbībā ar mākslinieci Dee (īstajā vārdā Elīna Zviedre) tapusi monohroma video projekcija «The Rib». Tāpat darba ietvaros Evija sadarbojusies arī ar jauno komponisti Aiju Alsiņu, kura radījusi oriģinālskaņdarbu «Timeless Salience».

Evijas Šaiteres bakalaura darba vadītāja ir Latvijas Mākslas akadēmijas lektore, zīmola «I’m Your Shirt» radītāja un dizainere Indra Miklāva. Kolekcija izstrādāta ar «Mecenātes Ināras Teterevas stipendijas mākslā» grantu.

Evija Šaitere plāno turpināt studijas Latvijas Mākslas akadēmijas maģistrantūrā, kā arī doties Eiropas praksē pie skandināvu dizaineres Annes Sofijas Madsenas (Anne Sofie Madsen). Viņa apņēmusies arvien pilnveidot savu darbu kvalitāti un turpināt piedalīties modes dizaina konkursos. Nākamais mērķis — Starptautiskais Jēras modes un fotogrāfijas festivāls Francijā.