Rīgas Starptautiskā kino festivāla vizuālā identitāte — Zigmunds Lapsa

No 13. līdz 23. oktobrim trešo reizi norisināsies Rīgas Starptautiskais kino festivāls, kura ietvaros tiks izrādītas astoņas filmu programmas, notiks dažādi pasākumi un starptautiski filmu konkursi, kā arī tiks pasniegta otrā Rīgas Starptautiskā kino festivāla balva. Festivāla laikā teju katru dienu norisināsies arī kāda diskusija, lekcija vai seminārs — daļa paredzēta kino industrijas profesionāļiem, bet lielākoties pasākumus varēs apmeklēt jebkurš interesents.

Ziņas Fold 12. oktobris, 2016

«Riga IFF Critics Meeting»

«Riga IFF Critics Meeting» ir jauna platforma kino kritikas nozīmes aktualizēšanai un kritikas attīstībai Latvijā.

Piektdiena, 14. oktobris
10.00–17.00

Seminārs «Kino kritikas loma un vēsture. Mediju specifika. Kino kritikas jēga». Visas dienas garumā Kino muzejā, Peitavas ielā 10, Vecrīgā, norisināsies sarunas par kino kritiku, tās lomu un nozīmi. Uzstāsies kino kritikas vides profesionāļi: kritiķi, teorētiķi, mediju pārstāvji, FIPRESCI biedri un universitāšu pasniedzēji. Darba valoda — latviešu, angļu.

Svētdiena, 16. oktobris
14.30–18.00

Kinokritiķu Vladana Petkovica (Владан Петковић, Serbija) un Olafa Millera (Olaf Möller, Vācija) vadībā notiks divas paneļdiskusijas — «Kino kritikas loma mūsdienu Latvijas kino vidē» un «Kino kritikas loma mūsdienās». Diskusiju pamatvaloda — angļu. Norises vieta — «Birojnīca», Berga Bazārs, Dzirnavu iela 84 k–2, Rīga.

«Baltic Film Talent Lab»

Trešdiena, 19. oktobris
10.00–11.30

Filma sākas ar ideju par scenāriju. Kas notiek pēc tam? Kas scenārijam būtu jāpastāsta? Ko tas nedrīkst noklusēt? «Baltic Film Talent Lab» ietvaros Zirgu pastā (Dzirnavu iela 46, Rīga) norisināsies atvērtā lekcija un diskusija «Darbs ar aktieri filmēšanas laukumā», kuru vadīs aktrise un aktiermākslas pasniedzēja Šarlote Munka (Charlotte Munck, Dānija). Lekcijai sekos diskusija, kurā aicināti piedalīties visi interesenti. Darba valoda — angļu.

«Riga IFF Forum»

Festivāla ietvaros, sadarbojoties Nacionālajam Kino centram un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai, notiks «Riga IFF Forum» — pirmais starptautiskais filmu tirgus Rīgā. Tas tiek rīkots, lai veicinātu filmu izplatīšanu un pieejamību reģionā, fokusējoties lielākoties uz topošajām Latvijas filmām un kino bērniem. «Riga IFF Forum» publiskie pasākumi notiks «Cafe Film Noir», Elizabetes ielā 61, Rīgā.

Piektdiena, 21. oktobris
16.00–18.00

Maikla Gabinsa (Michael Gubbins, Lielbritānija) lekcija, kurā viņš skaidros filmu auditorijas uzvedību pārsātinātajos mūsdienu tirgus apstākļos, stāstīs, kā filmu veidotājiem atrast auditoriju savām filmām, izmantojot interneta un sociālo tīklu piedāvātās iespējas, kā būt radošiem mārketinga aktivitātēs. Maikls Gabinss ir pieredzējis žurnālists, pētnieks un konsultants, kurš strādā filmu industrijas un mediju jomā, īpaši iedziļinoties pārmaiņās, ko šajās jomās ienes digitālās ēras straujā attīstība. Maikls ir arī Velsas Filmu Aģentūras vadītājs, iepriekš strādājis par žurnālu «Screen International» un «Music Week» redaktoru. Lekcija notiks angļu valodā.

Sestdiena, 22. oktobris
10.00–12.00

Paneļdiskusija, kurā tiks runāts par bērnu kino aktuālo situāciju starptautiskā mērogā, lai labāk izprastu mūsdienu bērnu kino auditoriju interneta, viedierīču un citu audiovizuālās izklaides kanālu laikmetā, kā arī smeltos pieredzi starptautiskā kontekstā. Diskusijai sekos prezentācijas pilnmetrāžas bērnu filmu projektiem, kurus paredzēts pabeigt līdz 2018. gada beigām. Pasākuma pamatvaloda — angļu.

«European Script Meeting»

Starp filmu programmām arī šogad festivāla ietvaros notiks starptautiskā kino veidotāju un scenāristu tikšanās «European Script Meeting». Pasākuma mērķis ir savest kopā topošu pilnmetrāžas filmu radošās komandas — producentus un režisorus — ar profesionāliem un pieredzes bagātiem scenāristiem, kuri var palīdzēt uzlabot un papildināt filmu scenārijus. Lai gan pieteikšanās «European Script Meeting» pamatprogrammai jau noslēgusies, vienas dienas seminārs un darbnīca paredzēta arī plašākai publikai. «European Script Meeting» publiskie pasākumi notiks «Cafe Film Noir», Elizabetes ielā 61, Rīgā. Darba valoda — angļu.

Svētdiena, 23. oktobris
10.00–14.00

Seminārs «Žanru pārklāšanās. Mazbudžeta zinātnes fantastika». Vadītājs — Iens Longs (Ian Long, Lielbritānija), rakstnieks, pasniedzējs, scenāriju redaktors un konsultants. Longs vada «Euroscript» konsultantu biroju un pasniedz seminārus par šausmu, zinātnes fantastikas un trillera kino žanriem, vada īpašu darbnīcu par baiļu faktoru kinematogrāfā un kursu par scenāriju lasīšanu un vērtēšanu.

14.30–18.00

Darbnīca «Scenārija attīstīšanas metodoloģija». Vadītājs — Džimijs Karlsons (Jimmy Karlsson, Zviedrija), scenārists un scenāriju konsultants, kura darbi top galvenokārt Zviedrijā un Somijā.

 

Augstāk minētie ir bezmaksas pasākumi, saistoši apmeklētājiem ar padziļinātu vai profesionālu interesi par kino industriju. Tomēr tie ir tikai daļa no plašā Rīgas Starptautiskā kino festivāla piedāvājuma — pilnu programmu iespējams apskatīt festivāla mājaslapā.