Ilustrācija — FOLD

Rūjienas sadraudzības pilsēta Higašikava, kas atrodas Japānas ziemeļos Hokaido prefektūrā, 2017. gada vasarā plāno izdot latviešu tautas pasakas «Eža kažociņš» bilžu grāmatu japāņu, angļu un latviešu valodā. Grāmatas ilustrāciju veidošana tiks uzticēta autoram no Latvijas, kuru izvēlēsies Japānā izveidota vērtēšanas komisija.

Ziņas Fold 16. novembris, 2016

Pēc Japānas izdevēja ierosinājuma arī šogad darbu no latviešu folkloras bagātā krājuma tika uzticēts izvēlēties Latvijas Republikas kultūras ministrei Dacei Melbārdei. Viņa izraudzījās Japānas auditoriju iepazīstināt ar latviešu tautas pasaku «Eža kažociņš», kas kolorītas alegorijas veidā atklāj ikvienas būtnes potenciālu paveikt un sasniegt vairāk, nekā citi spēj saskatīt, kā arī tikt novērtētam un caur grūtībām piedzīvot pārtapšanu.

Šī grāmata būs ceturtais izdevums latviešu tautas pasaku sērijā, kas publicēta Japānā. Grāmatas mērķis ir draudzīgā un viegli saprotamā veidā iepazīstināt japāņus ar latviešu tautas folkloru, tādējādi padziļinot interesi un sapratni par Latvijas kultūru.

Latvijas grāmatu ilustratori, mākslinieki un ikviens interesents tiek aicināts piedalīties konkursā, sagatavojot ilustrāciju grāmatas vākam. Grāmata iecerēta A4 formātā, cieto vāku sējumā, krāsainajā drukā un 28 lappušu apjomā. Pasakas «Eža kažociņš» teksts pieejams šeit. Vāka ilustrāciju ar e–pasta sūtījumā iekļautu vārdu, uzvārdu, vecumu, kontaktinformāciju (telefona numurs, e–pasta adrese), kā arī īsu sasniegumu/pieredzes aprakstu vai CV angļu valodā jāadresē profesoram Gendžiro Ito (Genjiro Ito) uz e–pasta adresi data@kamashun.co.jp. Pieteikumu iesūtīšanas termiņš ir 2017. gada 31. janvāris.

Izvērtēšanas rezultāti tiks paziņoti līdz 2017. gada februāra beigām uz iesūtīto e–pasta adresi. Grāmatas ilustrāciju autors tiks ielūgts uz Japānu, no Japānas puses nodrošinot ceļa un izmitināšanas izmaksas, kā arī saņems naudas balvu 100 000 Japānas jenu (ap 850 eiro) apmērā. Vērtēšanas komisijas izvēlētās labākās vāka ilustrācijas autoram tiks uzticēta grāmatas ilustrēšana, izveidojot kopumā ap 20 ilustrāciju. Ilustrāciju autortiesības tiks nodotas projekta idejas iniciatoram — Higašikavas pilsētas pašvaldībai.

Pasaku izdevumu tapšanu atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Latvijas Republikas Ārlietu ministrija un Rūjienas novada pašvaldība. Līdz šim šajā grāmatu sērijā Japānā iznākušas trīs latviešu pasakas — «Zvēri un abru taisītājs» ar Diānas Kaijakas ilustrācijām, «Par stirnu pārvērstā princese» ar Agneses Matisones ilustrācijām un «Koklētājs un vilks» ar Mika Čavarta ilustrācijām.

Sīkāka informācija par konkursu pieejama, sazinoties ar Higašikavas pilsētas domes starptautisko attiecību koordinatori Kristu Bogdanovu. E–pasts: bogdanova.krista@town.higashikawa.hokkaido.jp, tālr.: +81 80 5834 8590.