«Kokotājs» — «Oliver Latvia». Foto — Lūcija Rošāne

Izveidojot zīmolu «Oliver Latvia», māksliniece Ieva Ekmane savas radošās prasmes pārvērtusi biznesā. Viens no uzņēmuma darbības virzieniem ir izglītojošu spēļu izgatavošana bērniem. Divas no tām, «Kokotājs» un «Putnotājs», radītas, lai bērni iepazītu vietējo dabu un arī pieaugušie, nesamulstot, varētu pastāstīt, kur dzīvo lielā zīlīte un ar ko apses lapa atšķiras no baltalkšņa.

Ziņas Veronika Viļuma 11. janvāris, 2017

Zīmols «Oliver Latvia» tika izveidots aptuveni pirms diviem gadiem, kad tā vadītāja, māksliniece Ieva Ekmane, bija beigusi studijas Latvijas Mākslas akadēmijas maģistrantūrā un nolēmusi dibināt savu uzņēmumu. Ievas dzīvesbiedrs Pauls Bite palīdzējis nokārtot nepieciešamos juridiskos jautājumus, savukārt uzņēmuma nosaukums radies par godu Ievas krustdēlam Oliveram. «Lai iepriecinātu Oliveru svētkos, sāku izgatavot dažādas spēles. Veikalos nevarēju atrast estētiskus un izglītojošus produktus, tādēļ sapratu, ka man tie jārada pašai, lai dāvanai būtu vērtība un tā palīdzētu viņam attīstīties. Joprojām nesu viņam testēt produktus, pirms sākam tos ražot. Olivers vienmēr godīgi pasaka, ko par tiem domā, bet man tas palīdz saprast, kā domā bērni,» stāsta «Oliver Latvia» vadītāja Ieva.

«Kokotājs» un «Putnotājs» ir spēles, kuras radītas, lai trenētu bērnu atmiņu un palīdzētu viņiem atpazīt Latvijā sastopamos kokus un putnus. Katrā komplektā ir 18 izturīgas, laminētas kārtis, kurās ar lakas kārtu izcelti zīmējumi. «Kokotājā» uz deviņām kārtīm attēloti koki un uz deviņām — to lapas un augļi. Spēles uzdevums ir atrast saderīgos pārus, taču ar šīm kārtīm var spēlēt arī atmiņas spēli. Līdzīgi ir arī ar «Kokotāja» turpinājumu, spēli «Putnotājs», kurā jāsavieno putni un to jaunuļi vai ligzdas. Abas spēles papildina informatīvi bukleti un izveidoti arī plakāti, kurā apkopoti visi putnu un koku attēli ar nosaukumiem.

Lai arī lauki un meži Ievai vienmēr bijuši tuvi, darbs pie pirmās dabas sērijas spēles «Kokotājs» ļāvis uzzināt daudz jauna arī pašai. Ieva pētījusi visdažādākos izziņas materiālus un konsultējusies ar biologiem, kuri pārbaudījuši gleznojumus, lai visi attēli būtu pēc iespējas precīzāki. Savukārt «Putnotāja» izstrādes procesā izveidojusies cieša un veiksmīga sadarbība ar Latvijas Ornitologu biedrību.

Darbu apjomam pieaugot, «Oliver Latvia» komandā pievienojās Ievas asistente, Latvijas Mākslas akadēmijas studente Romija Štāle, kura palīdz grafikas dizaina jautājumos, bet «Putnotāja» ilustrācijas radīja topošā gleznotāja Madara Kvēpa. «Pārraudzīju visus procesus, bet vēlējos dot iespēju jaunajiem māksliniekiem, reizē iegūstot vairāk laika citiem projektiem,» komentē Ieva.

«Oliver Latvia» vadītāja atklāj, ka arī turpmāk vēlas radīt izglītojošus produktus bērniem, cenšoties aptvert visus attīstības posmus. Šogad plānots izveidot spēli par cipariem un, iespējams, turpināt arī dabas sēriju ar sēnēm, zivīm, kukaiņiem. «Ideju ir daudz, cerams, izdosies īstās arī realizēt,» saka Ieva. Pamazām «Oliver Latvia» produktu klāstā vietu ieņem arī preces pieaugušajiem — jau kādu laiku Ieva pārdod arī savu gleznu reprodukcijas un plakātus, bet 2017. gadam izveidots galda kalendārs.

Viens no Ievas Ekmanes nākotnes plāniem ir izveidot vietu, kurā vienkopus atrastos viņas gleznošanas darbnīca, veikaliņš un praktisko nodarbību telpa: «Esmu sapratusi, ka gan bērni, gan pieaugušie ir entuziasma pilni apgūt jaunas lietas,» novērojusi Ieva. Pašreiz uzņēmums «Oliver Latvia» atrodas Latvijas Mākslinieku savienības telpās, taču pamazām tās kļūst par šauru visām Ievas radošās darbības sfērām un iecerēm.