Ilustrācija — LDGB

Vēl tikai līdz trešdienai, 1. februārim atvērta pieteikšanās Latvijas Dizaina gada balvas konkursam. Līdzās visiem iesniegtajiem dizaina darbiem, ieviešot divas speciālbalvas, šogad tiks aktualizēts arī viens no eksportētākajiem Latvijas dizaina veidiem — digitālais dizains. Konkursa rīkotāji papildinājuši arī žūrijas sastāvu.

Ziņas Fold 27. janvāris, 2017

Par Latvijas Dizaina gada balvas (LDGB) galveno atbalstītāju šogad kļuvis IT uzņēmums «Accenture», kas tās ietvaros pasniegs arī divas speciālbalvas nominācijās «Gada jaunais dizainers» un «Digitālais bizness». Par šo balvu piešķiršanu, izvērtējot visus iesniegtos darbus no digitālās vides perspektīvas, lems uzņēmuma komanda, piesaistot ārvalstu sadarbības partnerus, kuri specializējas digitālā dizaina un UX jomā.

«Ikdienā izmantojam aizvien vairāk dažādus digitālos servisus un iespējas, dizaineru loma ir daudz būtiskāka, nekā iepriekš. Vēlamies nojaukt robežas un pievērst sabiedrības uzmanību tieši dizainam digitālajā vidē. Vizuālais noformējums un lietotāju ērtums ir galvenie parametri, kuri nosaka, vai iespējas digitālajā vidē tiks izmantotas,» komentē «Accenture» vadītājs Latvijā Maksims Jegorovs, kura mērķis ir apliecināt, ka Latvijā ir vajadzīgi spēcīgi digitālajā vidē strādājoši dizaineri un UX speciālisti, kuri varētu nest Latvijas vārdu pasaulē.

Visi konkursam pieteiktie darbi tiks vērtēti, neiedalot tos atsevišķās kategorijās. Izvirzītie kritēriji ir idejas oriģinalitāte, atbilstība mērķim, estētiskā kvalitāte, funkcionalitāte un tehnoloģiskais risinājums, atbilstoša materiālu izvēle un pielietojums, jaunrade, tirgus potenciāls, ekonomiskā vai sociālā vērtība, ekoloģisks (videi draudzīgs) risinājums, ilgtspēja un pieejamība. Konkursa ietvaros tiek pasniegti trīs pakāpju apbalvojumi: finālista diploms 20 žūrijas izvirzītajiem fināla darbiem, Latvijas Dizaina gada balva 2017 labākajiem fināla darbiem un Latvijas Dizaina lielā gada balva 2017 vienam fināla darbam saskaņā ar žūrijas lēmumu, kā arī «Accenture» speciālbalvas.

Jau ziņojām par LDGB starptautiskās žūrijas sastāvu, kuru veido gan dizaina praktiķi, gan teorētiķi. Nesen komandai pievienojies arī īpašais viesis prestižā dizaina žurnāla «Frame» līdzdibinātājs un redaktors Roberts Tīmans (Robert Thiemann). Viņš piedalīsies balvai pieteikto darbu fināla izvērtēšanā.

Darbus LDGB iespējams iesniegt līdz 1. februārim. Katrs pretendents konkursam var iesniegt ne vairāk kā divus darbus. Aprakstam jābūt sagatavotam latviešu un angļu valodā. Visi pieteikšanās nosacījumi atrodami LDGB mājaslapā.

2. martā tiks izziņoti finālisti, kurus apbalvos ceremonijā 3. martā. No gada 4. marta līdz 9. aprīlim LDGB finālistu darbi publiskai apskatei tiks izstādīti Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, kam sekos izstādes citviet Latvijā un ārvalstīs.

 

Latvijas Dizaina gada balvu organizē dizaina birojs «H2E» sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju, Latvijas Nacionālo mākslas muzeju un Latvijas Mākslas akadēmiju. Galvenais atbalstītājs turpmākos trīs gadus — «Accenture».