Publicitātes attēls

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) izsludinājis metu konkursu «Latvijas ekspozīcijas idejas koncepcija Londonas dizaina biennālē 2018. gadā». Konkursa pretendentu radošais uzdevums ir radīt Latvijas ekspozīcijas vizuālo koncepciju ar mūsdienīgu, Latvijas vizuālās mākslas saturam atbilstošu, apmeklētājam pievilcīgu, tehniski pamatotu un realizējamu ekspozīcijas dizaina risinājumu. Piedāvājumi tiek gaidīti līdz šī gada 18. aprīlim.

Ziņas Fold 3. aprīlis, 2017

Pirmā Londonas dizaina biennāle (LDB) Londonas Dizaina festivāla ietvaros notika 2016. gada septembrī Somersetas namā, un to apmeklēja vairāk nekā 280 000 skatītāju. Tajā bija izstādītas instalācijas no 37 valstu dalībniekiem, kuras kūrēja vadošie pasaules muzeji un dizaina organizācijas, piedaloties arhitektiem, dizaineriem, zinātniekiem, rakstniekiem un māksliniekiem. LDB ir konceptuāla dizaina izstāde, kurā netiek izrādīti dalībvalstu sasniegumi, bet dizaineri ir aicināti radīt darbus tieši biennāles izvēlētajai tēmai. Aizvadītās biennāles vadmotīvs bija «Utopia by Design», kurā tika risināti ar ilgtspējību, migrāciju, piesārņojumu, enerģiju, pilsētām un sociālo vienlīdzību saistīti jautājumi. Vienkopus bija apskatāmas interaktīvas instalācijas, inovatīvi darbi, mākslas darbi un daudzveidīgi dizaina risinājumi.

Latvijas pārstāvniecības un ekspozīcijas sagatavošanas procesus Latvijas dalībai otrajā LDB 2018. gadā koordinē LNMM un tā struktūrvienība Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, kas izsludinājuši metu konkursu «Latvijas ekspozīcijas idejas koncepcija Londonas dizaina biennālē 2018. gadā».

LDB 2018 norisināsies no 2018. gada 4. līdz 23. septembrim. Izvirzītā tēma ir «Emotional States» (Emocionālie stāvokļi) un dalībvalstis ir aicinātas radošai un provokatīvai tēmas interpretācijai, akcentējot savas valsts dizaina vēsturisko mantojumu un unikālo identitāti, kā arī spilgti atklājot dizaina potenciālu mūsdienu sabiedrībā, kas ir būtisks ne tikai visdažādākajos ikdienas sadzīves aspektos, bet arī kā pozitīvu emociju un pārdzīvojumu rosinātājs. Ekspozīcija nedrīkst būt veidota kā tirdzniecības izstāde. Biennāle vērsta uz drosmīgu, inovatīvu dizaina ideju akcentēšanu, kas var sniegt labumu sabiedrībai. Biennālē var piedalīties tikai ar jauniem projektiem, kas veicinātu dizaina domas attīstību.

Latvijas ekspozīcijas misija ir sekmēt Latvijas dizaina atpazīstamību un novērtējumu starptautiskā mērogā, valstiskajā līmenī, biznesa vidē un sabiedrībā. Ekspozīcijas telpu aptuvenie izmēri ir 30–40 m2, vieta tiks precizētā pēc idejas koncepcijas saskaņošanas ar LDB 2018 organizatoriem.

 

Piedāvājumu iesniegšanas termiņš: 2017. gada 18. aprīļa plkst. 10.00. Plašāka informācija, metu konkursa nolikums, kā arī projekta laika grafiks pieejami LNMM mājaslapā.