«Blurry pants», Sanda Feldberga. Foto no personīgā arhīva

No 10. līdz 28. maijam Jūrmalas pilsētas muzejā būs skatāma Latvijas Mākslas akadēmijas modes dizaina studentu darbu izstāde «Modernais kolektīvs», kurā būs apskatāmi gan tērpi, gan mākslas objekti, foto izdrukas, gleznas un video darbi.

Ziņas Fold 3. maijs, 2017

Izstāde «Modernais kolektīvs» ir Latvijas Mākslas akadēmijas modes dizaina studentu interpretācija par franču filozofa Morisa Halbvaha (Maurice Halbwachs) atziņām par kolektīvo atmiņu. Tajā analizētas paralēles starp indivīda pieredzi un sabiedrības atmiņu, kas balstās ne tikai uz pagātnē piedzīvoto, bet arī šodien notiekošo. Izstādes dalībnieces ir Santa Aulmane, Sanda Feldberga, Karīna Krista Līkanse, Ieva Mežule, Sigita Sniegs, Laima Ūdre un Simona Veilande. Kuratore — Guna Kalnača.

«Apģērba kustība nereti ietekmē cilvēka siluetu un rada pilnīgi jaunu formu un telpu attiecībā pret ķermeni. Tāpat arī perspektīva, kur siluets ir atkarīgs no skatupunkta, tā leņķa un distances no vērotāja līdz apģērbam. Kopējā tēla ideja ir tapusi, novērojot apģērba un ķermeņa kustības mijiedarbību vienam ar otru, un to interpretējot grafiskā un lakoniskā formā,» darbu «Blurry pants» komentē tā autore Sanda Feldberga. Savukārt Sigita Sniegs iedvesmojusies no vajadzības pēc funkcionālisma savā ikdienā, viņas dzimtas vīriešu amatniecības prasmēm un pieticīgās dabas — mantojuma, kas ļāvis «ieraudzīt un novērtēt apkārtējo priekšmetu patieso vērtību, to formu telpā, kvalitāti un oriģinalitāti».

Izstādes «Modernais kolektīvs» atklāšana norisināsies 10. maijā plkst. 18.00 Jūrmalas pilsētas muzejā, Tirgoņu ielā 29, Majoros, Jūrmalā. 20. maijā Muzeju nakts pasākumu ietvaros skatītāji būs aicināti līdzdarboties īpašā instalācijā «Kolektīvā atmiņa». Izstāde ir apskatāma līdz 28. maijam.