Foto no «H2E» arhīva

Sestdien, 10. jūnijā, apbalvošanas ceremonijā Maiami, ASV tika pasniegta vides dizaina balva SEGD 2017, kuru starp vairākiem prestižiem ekspozīciju projektiem ieguva arī Latvijas dizaina biroja «H2E» veidotā ekspozīcija Raiņa muzejā «Tadenava».

Ziņas Fold 13. jūnijs, 2017

Starptautiskais dizaina konkurss SEGD norisinās kopš 1987. gada, lai atzīmētu pasaules sasniegumus vides grafikas dizainā. Tā mērķis ir veicināt vizuālās komunikācijas izmantošanu vidē un parādīt tās svarīgo lomu.

Šogad balvu jau ceturto reizi saņēma arī pašmāju dizaina birojs «H2E», kas savā darbībā aptver vairākas starpdisciplināras jomas — grafikas, interjera un ekspozīciju dizainu. Konkursa žūrija atzinīgi novērtējusi biroja veidoto ekspozīciju Raiņa muzejam «Tadenava» (pasūtītājs — VAS «Valsts nekustamie īpašumi», «Memoriālo Muzeju apvienība»), kas apmeklētājiem atvērta kopš pērnā jūlija. «Tadenava» atrodas Jēkabpils novada Dunavas pagastā, un šogad iekļuva arī starp 18 Latvijas Arhitektūras gada balvas 2017 pusfinālistiem.

Pretstatā mūsdienās izplatītajai satura iegūšanai digitālajos nesējos, «H2E» veidotā muzeja ekspozīcija apmeklētājiem liek darboties ar rokām un taustāmiem izziņas materiāliem. Ekspozīcija ir veidota kā rotaļa, kas mudina ieraudzīt un saklausīt visu, ko piedzīvojis izcilais latviešu dzejnieks, dramaturgs un politiķis Rainis savas dzīves pirmajos gados. Šī vieta bija viņa personības veidošanās pamats, tādēļ ekspozīcijas koncepcija ir «bērnības muzejs». «H2E» veidotā stāsta mērķauditorija ir bērni, un tās saturu viņi izzina ar koka lodīti, kas izved cauri visai ekspozīcijai.

«Apburoša un vienkārši veidota izstāde, kas iemieso bērnības atklājumu garu. Ir patīkams pārsteigums redzēt, ka stāstīšanas nolūkiem autori nav pakļāvušies kārdinājumam izmantot digitālās tehnoloģijas. Rezultāts ir skaista, taustāma, analoga pieredze, kurā var vairāk iedziļināties un iesaistīties,» «H2E» darbu komentē SEGD 2017 žūrija.

Šogad SEGD balvu saņēma arī tādi liela mēroga projekti kā Nacionālā Afroamerikāņu vēstures un kultūras muzeja ekspozīcija Vašingtonā («Ralph Appelbaum Associates»), ekspozīcija «La Cité du Vin» Bordo, Francijā («Casson Mann»), ekspozīcija «Closed Worlds» Ņujorkā («Pentagram»).