Foto no «H2E» arhīva

Ceļu satiksmes drošības departaments (CSDD) un Rīgas Motormuzejs šogad laidis klajā krāsojamo grāmatu bērniem un pieaugušajiem «Kopā no karietes līdz elektromobilim». Grāmatas grafikas dizaina autori ir dizaina birojs «H2E», savukārt ilustrācijas veidojusi māksliniece Elīna Elere.

Ziņas Fold 31. augusts, 2017

Krāsojamā grāmata «Kopā no karietes līdz elektromobilim» iepazīstina ar automobiļu vēsturi, atspoguļojot to Rīgas kultūrvēsturiskās telpas kontekstā. Līdzās spēkratiem tajā attēlotas Rīgas ielas, mikrorajoni un pazīstamas ēkas: «Vērīgs lasītājs grāmatā atpazīs gan biržas namu ar Krastiņa auto, gan rūpnīcas «Sarkanā Zvaigzne» fasādi, gan Motormuzeju ar CSDD jaunās piebūves ēku un tai līdzās novietotu elektromobili,» stāsta grāmatas līdzautore, dizaina biroja «H2E» vadošā dizainere Ingūna Elere.

Ar roku zīmētas ilustrācijas un grāmatā redzamā attēlu stilistika vispirms tika izmantota «H2E» projektētajā Motormuzeja pedagoģiskajā telpā, kurā bērniem vecumā no 6–16 gadiem ir iespēja radoši un interaktīvi apgūt ceļu satiksmes noteikumus. Tās sienas rotā Elīnas Eleres Rīgas ielu lielformāta zīmējumi, kas kalpojuši par pamatu krāsojamās grāmatas izveidei.

«Krāsojamā grāmata bija mūsu priekšlikums, jo, izstrādājot Motormuzeja ekspozīciju, zīmējām arī muzeja eksponātus,» skaidro Ingūna. «Mūsu mērķis bija radīt grāmatu, kurā var līdzdarboties gan bērns, gan pieaugušais. Katrā grāmatas atvērumā ir attēlots braucamrīks, savukārt tam līdzās parādās atbilstošais laika un vietas konteksts. Lai sniegtu lielāku ieskatu auto vēsturē, grāmatas sākumā ir atrodama arī paplašināta informācija par spēkratiem, to virsbūvēm un ietilpību,» turpina Ingūna.

Grāmatas cietie vāki satur sudraba folijdruku un tekstila muguriņu. Gan uz grāmatas vākiem, gan tās iekšlapās dominē baltā krāsa, tā aicinot lasītāju radoši izpausties. Savukārt sarkanā krāsa sasaista grāmatu ar tās tēmu – spēkratu pasauli un satiksmi.

Grāmatas «Kopā no karietes līdz elektromobilim» pasūtītājs ir CSDD un Rīgas Motormuzejs, un tā ir pieejama Motormuzeja suvenīru veikalā.