Dzīvojamais komplekss «The Iceberg», CEBRA, JDS, SeARCH, Luiss Pajārs. Foto — Mikkel Frost

No 2. oktobra līdz 1. decembrim Latvijas Arhitektūras muzejā būs skatāma izstāde «Ziemeļu pilsētas kvartāls». To veidojis arhitektūras žurnāls «Project Baltia», šoreiz pievēršoties pilsētas auduma pamatelementa, kvartāla, attīstībai Ziemeļu un Baltijas valstīs. Vēl pirms izstādes atklāšanas interesenti aicināti apmeklēt izstādes izstādes kuratoru priekšlasījumus un diskusiju Latvijas Arhitektu savienības ēkā.

Ziņas Fold 25. septembris, 2017

«Project Baltia» ir Sanktpēterburgā kopš 2008. gada iznākošs arhitektūras žurnāls krievu un angļu valodā, kas tiecas aptvert Baltijas valstu, Somijas un Ziemeļrietumu Krievijas — Sanktpēterburgas un Kaļiņingradas — arhitektūru, uzsverot reģionālo identitāti.

Izstādes «Ziemeļu pilsētas kvartāls» virskurators, žurnāla «Project Baltia» galvenais redaktors Vladimirs Frolovs, ir aicinājis līdzkuratorus no katras valsts izvēlēties trīs savā zemē tapušus projektus, kas raksturotu ziemeļu identitāti mūsdienu pilsētbūvniecībā; divi no projektiem ir īstenoti, bet trešais atrodas attīstībā vai tikai ieceres stadijā. Līdzās atspoguļotas arī vēsturiskas atsauces — senāki kvartālu apbūves piemēri pa vienam no katras valsts.

Izstādē eksponēti projekti no Dānijas, Norvēģijas, Zviedrijas, Somijas, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas, kā arī Sanktpēterburgas — Krievijas ziemeļu galvaspilsētas, kuras identitāti arī savā veidā ietekmē ziemeļu mentalitāte. Netveramais «ziemeļnieciskums» ir izstādes vadmotīvs, kas aptver līdzīgos, bet vienlaikus pietiekami atšķirīgos klimatiskos, politiskos, sociālos, ekonomiskos un kultūras apstākļus. Izstādes vērtība slēpjas ne tikai attēlos, bet īpaši kuratoru rakstītajos tekstos, kas kopā tiecas traktēt Ziemeļeiropas identitāti mūsdienu arhitektūrā un pilsētbūvniecībā — teksti pilnībā lasāmi izstādes katalogā.

Projekts sagatavots 2014. gadā, un pirmo reizi izstādīts 4. Maskavas arhitektūras biennālē, kas bija veltīta pilsētas kvartāla tēmai. Izstāde bijusi skatāma arī Sanktpēterburgā (2015) un Kauņā (2016). Rīgā, Latvijas Arhitektūras muzejā, izstāde tiek atklāta Pasaules arhitektūras dienā, kas tradicionāli tiek atzīmēta oktobra pirmajā pirmdienā, šogad — 2. oktobrī plkst. 17.30. Plkst. 15.30 pirms izstādes atklāšanas Latvijas Arhitektu savienībā, Torņa ielā 11, ar priekšlasījumiem uzstāsies vairāki izstādes Ziemeļu pilsētas kvartāls kuratori, rosinot domu apmaiņu par pilsētbūvnieciskiem jautājumiem mūsdienu Ziemeļeiropas un Latvijas arhitektūrā.

Izstādi Latvijā organizē žurnāls «Project Baltia», Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā, Latvijas Arhitektūras muzejs un Latvijas Arhitektu savienība.

Izstāde apskatāma darba dienās Latvijas Arhitektūras muzejā Mazajā Pils ielā 19, Rīgā, no 2. oktobra līdz 1. decembrim.