Attēls — «H2E»

2018. gada 8. janvārī tiks atklāta darbu pieteikšana nacionālas nozīmes dizaina konkursam, Latvijas Dizaina gada balvai (LDGB) 2018, kas norisināsies jau otro gadu. LDGB 2018 galvenais vēstījums ir «dizains savieno», vēršot uzmanību uz starpnozaru mijiedarbību dizainā. Iesniegtos darbus pavasarī vērtēs pasaulē augstu novērtēti dizaina nozares eksperti no Latvijas un ārvalstīm, kuri klātienē kopīgi izvērtēs iesniegtos darbus un izvēlēsies 20 finālistus.

Ziņas Fold 29. novembris, 2017

«Latvijā ir talantīgi dizaineri, kas spēj ieraudzīt neapgūtas nišas, kur dizains var kalpot kā instruments starpdisciplināru zināšanu, prasmju un pieredzes savienošanā. Esmu gandarīta, ka jau pirmajā reizē Latvijas Dizaina gada balva ir kļuvusi par sava veida atspēriena punktu, lai perspektīvi Latvijas dizaineri apzinātu savus spēkus un spoži pieteiktu savu veikumu arī citos Eiropas un pasaules konkursos. Tādēļ arī nākamajā gadā galvenā Kultūras ministrijas balva būs finansiāls atbalsts dalībai kādā no starptautiskajiem dizaina konkursiem, kas, cerams, kļūs par tramplīnu jauniem panākumiem un idejām,» pieteikt savus darbus LDGB 2018 konkursā mudina kultūras ministre Dace Melbārde.

Dizaineri varēs bez maksas iesniegt savus darbus LDGB 2018 no 8. janvāra līdz 8. februārim konkursa mājaslapā. Iesniegtos darbus vērtēs starptautiska žūrija: ilggadējais modes zīmola «G–Star Raw» radošais direktors un dizaineris, stratēģiju dizaina un interjera dizaina eksperts Pīters Kūls (Pieter Kool), mākslas kurators un teorētiķis, labdarības fonda «ABLV Charitable Foundation» mākslas programmu vadītājs Kaspars Vanags, pasaulē vadošās muzeju ekspozīcijas dizaina aģentūras «Ralph Appelbaum Associates» Berlīnes biroja direktors, izstāžu dizaina un muzeju plānošanas eksperts Timotijs V. Ventimiglija (Timothy W. Ventimiglia), arhitekte, žurnāliste, grāmatu autore un izstāžu kuratore Ieva Zībārte, zīmola «Madara Cosmetics» līdzdibinātāja, Latvijā pazīstamu zīmolu identitātes autore, grafikas dizainere, un pasniedzēja Liene Drāzniece, «Accenture Latvia» Digitālo pakalpojumu dizaina nodaļas vadītājs Kaspars Auzarējs–Auzers, kā arī starptautisku atzinību guvušais, Amsterdamā dzīvojošais produktu, grafikas un interjera dizaineris no Latvijas Germans Ermičs.

LDGB 2018 diskusija un apbalvošanas ceremonija notiks nākamā gada 12. aprīlī, bet izstāde ar labākajiem darbiem būs apskatāma no 17. aprīļa līdz 20. maijam Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā.

LDGB organizē Kultūras ministrija un dizaina birojs «H2E» sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju un Latvijas Mākslas akadēmiju. Balvas galvenais partneris ir IT uzņēmums «Accenture».

Par dizainu kā starpdisciplināru instrumentu vēsta arī LDGB vizuālā identitāte. Tā «grafikas valodā tulko starpnozaru enerģisko mijiedarbību — Baltijas jūras zilo un zaļpelēko ķērpju toni šogad papildina madžentas krāsas mirdzums, kas atklāj pārsteidzošu un dizainā balstītu ideju sākumu. Šis ir starpdisciplināras sadarbības laiks, tādēļ aicinām dažādu nozaru pārstāvjus piedalīties jēgpilna un inovatīva nākotnes dizaina tapšanā!» aicina «H2E» vadošā dizainere Ingūna Elere.