«Vārds dizainam» logotips — Madara Krieviņa

Trešdien, 29. novembrī, plkst. 17.00 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (DMDM) atklās izglītības programmu cikla «Vārds dizainam» sesto sezonu, kas ietvers četru veidu aktivitātes: Dizaina sarunas un Dizaina darbnīcas pieaugušajiem, Dizaina domnīcas pedagogiem un Dizaina nodarbības skolēniem. Pasākumi norisināsies līdz pat nākamā gada vasarai.

Ziņas Fold 24. novembris, 2017

DMDM cikla «Vārds dizainam» mērķis ir izglītot sabiedrību dizaina jautājumos, iepazīstināt ar Latvijas labākajiem nozares pārstāvjiem, rosināt viedokļu apmaiņu starp speciālistiem un sabiedrību, veicināt nozares tālāku attīstību.

«Vārds dizainam 6» speciāli izdotajā bukletā, kas tapis sadarbībā ar radošo industriju komunikācijas platformu FOLD un dizaineri Madaru Krieviņu, dizaina domātāja, FOLD autore Jeļena Solovjova par dizaina nozīmi mūsdienās raksta: «Paplašinoties dizaina funkcijām un pielietošanas mērogam, saruna par dizainu ir aktuāla ne vairs tikai dizaineriem, bet arī lietotājiem. Dizains ir komandas sporta veids, un tas nozīmē ne tikai efektīvu kopā strādāšanu, bet arī dizainera prasmi ar dizainu saistītus jautājumus skaidrot cilvēkiem ārpus nozares speciālistu loka. Diskusijas, izstādes, konkursi, konferences un priekšlasījumi veido nozīmīgu komunikācijas tīklu, kas ikkatram ļauj izprast dizaina daudzveidīgo dabu».

Bukletā apkopota gan informācija par visiem sestās sezonas pasākumiem, gan ekspresintervijas ar četriem dizaineriem. Tas būs bez maksas pieejams DMDM.

Dizaina sarunas

Katrā «Dizaina sarunas» pasākumā apmeklētājiem būs iespēja uzzināt dizaina nozares pārstāvju pieredzes stāstus 15–20 minūšu garās prezentācijās. Dalībnieki tiks aicināti atklāt viena projekta tapšanas gaitu, ļaujot klausītājiem uzzināt stāstu, kas parasti paliek sabiedrībai apslēpts. Sarunas moderēs un izvirzītās tēmas komentēs pieaicinātie speciālisti: sociālantropologs, pētnieks un dizaina teorētiķi.

Ieeja visos «Dizaina sarunas» vakaros ir bez maksas, iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama. Video ieraksti no iepriekšējiem pasākumiem apskatāmi DMDM YouTube kanālā.

29. novembrī plkst. 17.00

Tēmai «Mediju dizains. Drukāts vai virtuāls?» veltītajā pasākumā piedalīsies grafikas dizaineris Krišjānis Šteins no dzīvās kultūras medija «Veto», Elizabete Lukšo–Ražinska no interneta žurnāla «Satori», kura pastāstīs par portāla identitātes maiņu, Andrejs Lavrinovičs no ilustrāciju žurnāla «Popper», kurš dalīsies novērojumos par alternatīvo mediju telpu, un grafikas dizaineris un pētnieks Matīss Kūlis.

31. janvārī plkst. 17.00

Tēmas «Arhitektūra cilvēkam» ietvaros uzstāsies arhitekti Austris Mailītis (arhitektūras un dizaina grupa «Mailitis Architects»), Pēteris Bajārs (arhitektu birojs «Outofbox»), Zigmārs Jauja (arhitektu birojs «NRJA») un sociālantropologs, pilsētpētnieks Viesturs Celmiņš.

28. februārī plkst. 17.00

«Notikumu dizains» — piedalīsies Rīgas Starptautiskā kino festivāla 2017 identitātes autore, dizainere Daniela Treija (dizaina studija «Associates, Partners et Sons»), Rīgas starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles (RIBOCA) izpilddirektore Anastasija Blokhina, Somijas kultūras institūta izstādes «100 objekti no Somijas» koordinatore Anna Laine un mākslinieks Krišs Salmanis.

29. martā plkst. 17.00

Par tēmu «Interaktīvais dizains» runās dizaineris Aigars Mamis (zīmolu dizaina studija «Overpriced»), dizaina biroja «H2E» radošā direktore Ingūna Elere, jauno mediju kultūras centrs RIXC programmu autori Rasa Šmite un Raitis Šmits, kā arī dizaina domātāja, lektore un publikāciju autore Jeļena Solovjova.

Dizaina darbnīcas pieaugušajiem

Pieaugušajiem, studentiem un citiem interesentiem arī bez iepriekšējām zināšanām dizaina nozarē dizaina darbnīcas ir iespēja iepazīt Latvijas dizaineru radošās darbības «virtuvi». 17. janvārī ar pieredzi mākslas procesos dalīsies Jānis Mitrēvics (radošā studija «DDstudio»), 14. februārī darbnīcu vadīs modes zīmola «Talented» dizainere Indra Komarova, 21. martā par darbnīcas vadītāju kļūs reklāmas aģentūras «Abnormal» līdzdibinātājs un radošais direktors Raimonds Platacis, bet 4. aprīlī darbnīcu vadīs zīmola «Baiba Ripa» radītāja, dizainere Baiba Ripa.

Dizaina darbnīcas pieaugušajiem notiks no plkst. 17.00 līdz 19.00. Dalības maksa — 5 eiro. Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni 67830917 vai e–pastu Liene.Granovska@lnmm.lv.

Dizaina domnīca pedagogiem

«Dizaina domnīca» ir programma vispārizglītojošo skolu pedagogiem, kas motivēs un iedvesmos skaidrot dizaina nozīmi jauniešu auditorijai. Nodarbības vadīs dizaina speciālisti, kuri ar stāstu un radošu uzdevumu palīdzību sniegs pedagogiem iespēju papildināt zināšanas un pieredzi.

Pirmā «Dizaina domnīca» notiks 15. janvārī, kad par tēmu «Sinerģija — vide.cilvēks.daba» runās arhitektūras kritiķe Ieva Zībārte un studijas «Sampling» arhitekte un dizainere Liene Jākobsone. 12. februārī Ekonomikas ministrijas Ārvalstu investīciju piesaistes nodaļas vecākais referents Rūdolfs Strēlis un dizainere Ieva Pastare aicinās pievērsties tēmai «Sociāli atbildīgs dizains un nākotnes dizaina funkcija». Domnīcas cikls noslēgsies 12. martā, kad no teorijas puses par tēmu «Materiālu inovācijas. Zinātne un dizains» runās dizaina un arhitektūras kritiķe Kristīne Budže, bet pieredzē dalīsies «Anatomy Next» līdzdibinātājs, mākslinieks un tēlnieks Uldis Zariņš.

Domnīcas notiks no plkst. 16.00 līdz 19.00. Tās ir bezmaksas, un noslēgumā dalībniekiem tiek izsniegta apliecība par pilna cikla apmeklējumu. Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni 67830917 vai e–pastu Liene.Granovska@lnmm.lv.

Video ieraksti no «Dizaina domnīcām» apskatāmi DMDM YouTube kanālā.

Dizaina nodarbības skolēniem

Nodarbības paredzētas 5.–9. klašu skolēnu grupām un rosinās dalībniekus meklēt atbildes uz jautājumu «Kas ir dizains?». Aicinātie dizaineri sagatavos praktisku uzdevumu, kā arī stāstījumu par pārstāvētās nozares specifiku, savukārt muzeja pedagogs iepazīstinās ar dizaina piemēriem muzeja kolekcijā.

Par skolēnu sarunu biedriem kļūs dizaineri, arhitekti un animatori, viņu vidū Alberts Viegliņš («Lokal Boards»), Matīss Zvaigzne, Sabīne Skarule, Brigita Bula, Laura Selecka, Māra Viška, Dagnija Smilga, Artūrs Analts, Edmunds Jansons un Nauris Cinovics.

Dalības maksa — 50 centi no skolēna, grupas vadītājam ieeja bez maksas. Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni 67830917 vai e–pastu Liene.Granovska@lnmm.lv. Piesakot klasi nodarbībai, DMDM lūdz norādīt skolēnu skaitu un vecumu.