Attēls — «H2E»

No šodienas, 8.janvāra, ir sākusies darbu pieteikšana nacionālas nozīmes dizaina konkursam — Latvijas Dizaina gada balvai (LDGB). Dizaineri ir aicināti bez maksas pieteikt savus darbus balvai konkursa mājaslapā līdz šī gada 8. februārim. Iesniegtos darbus izvērtēs starptautiska žūrija septiņu dizaina jomas ekspertu sastāvā, un 12. aprīlī notiks labāko Latvijas dizaina darbu apbalvošanas ceremonija.

Ziņas Fold 8. janvāris, 2018

Latvijas Dizaina gada balva norisinās otro gadu un šogad tās galvenais vēstījums ir «dizains savieno», tādējādi vēršot uzmanību starpnozaru mijiedarbībai dizainā. Pērn pirmajā Latvijas Dizaina gada balvā tika pieteikti 147 dizaina dabi, kopumā pārstāvot 10 dizaina apakšnozares. Visvairāk pārstāvētais bija produktu dizains (46%), interjera (11%) un grafikas dizains (10%).

«Iepriekšējais gads bija lielisks starts atklātai diskusijai par dizainu, ko šogad vēlamies turpināt ar vēl lielāku vērienu. Esam uzaicinājuši kompetentu un daudzveidīgu žūriju, kurā katrs pārstāv savu dizaina apakšnozari, tādējādi ļaujot kvalitatīvi izvērtēt visus iesniegtos dizaina darbus. Ņemot vērā, ka šis ir konkurss, kur darbus izvērtēs starptautiska žūrija, īpaši vēlos uzsvērt dizaina darbu pieteikumu kvalitāti un aicināt pievērst lielu uzmanību pieteikumu sagatavošanai. Svarīgi, lai žūrija saprot, kāpēc  konkrētais dizaina risinājums  ir radīts, kādas problēmas tas risina, ar ko tas ir īpašs un kāda ir tā  pievienotā vērtība,» komentē konkursa organizatora, dizaina biroja «H2E», vadošā dizainere Ingūna Elere.

Latvijas Dizaina gada balvai 2018 iesniegtos darbus izvērtēs industrijas profesionāļu komanda, septiņu ekspertu sastāvā: ilggadējais «G–Star RAW» radošais direktors un dizaineris, stratēģiju dizaina un interjera dizaina eksperts Pīters Kūls (Pieter Kool), pasaulē vadošās muzeju ekspozīcijas dizaina aģentūras «Ralph Appelbaum Associates» Berlīnes biroja direktors, izstāžu dizaina un muzeju plānošanas eksperts Timotijs V. Ventimiglija (Timothy W. Ventimiglia), arhitekte, žurnāliste, grāmatu autore un izstāžu kuratore Ieva Zībārte, zīmola «Madara Cosmetics» līdzdibinātāja, Latvijā pazīstamu zīmolu identitātes autore, grafikas dizainere, un pasniedzēja Liene Drāzniece, mākslas kurators un teorētiķis, labdarības fonda «ABLV Charitable Foundation» mākslas programmu vadītājs Kaspars Vanags, «Accenture Latvia»  Digitālo pakalpojumu dizaina nodaļas vadītājs Kaspars Auzarējs–Auzers, kā arī starptautisku atzinību guvušais, Amsterdamā dzīvojošais  produktu, grafikas un interjera dizaineris no Latvijas Germans Ermičs.

Pagājušajā gadā pirmajā Latvijas Dizaina gada balvā uzvaras laurus plūca datu vizualizācijas rīks «Infogram», otrajā vietā ierindojās izstādes stendu dizains «Civilizācijas nospiedumi», savukārt trešo vietu ieguva bērnu balansa ritenītis «Brum Brum», bet IT uzņēmuma «Accenture» specbalvu saņēma zīmola dizains «Soma». Arī šogad Latvijas Dizaina gada balvas galvenais partneris, viens no vadošajiem IT uzņēmumiem Latvijā un pasaulē, «Accenture Latvia» pasniegs īpašu balvu labākajam digitālā dizaina darbam.

Konkursu organizē Kultūras ministrija un dizaina birojs «H2E» sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju un Latvijas Mākslas akadēmiju.