«Dust Flag», Evija Šaitere. Foto — Kristīne Krauze–Slucka

Noslēdzot studijas Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas Modes mākslas apakšnozares maģistrantūras programmā, Evija Šaitere radījusi apģērbu kolekciju «Dust Flag». Tajā Evija turpina izzināt saikni starp skaņu un vizuālo tēlu.

Ziņas Fold 28. jūnijs, 2018

Jaunās modes dizaineres Evijas Šaiteres kolekcijas «Dust Flag» ideja saistīta ar skaņas sekvenci kā vizuālā tēla neatņemamu sastāvdaļu. Evija iedvesmojusies no plīvojoša auduma skaņas vējā, kas reproducējas nepārtrauktā un bezgalīgā ritmā, radot skulpturālas formas struktūru. «Plīvojoša karoga skaņa kā kultūras procesa mirklis atrodas nemitīgā kustībā, un putekļi atspoguļo kultūras procesa nosēdumus, kas ir atpūsti līdz ar vēju vai putekļu vētrām. Darba procesā ir izvēlēta dabīga skaņa, atpazīstama arī, nēsājot apģērbu vējainākā laikā. Kā šī skaņa maina vizuālo uztveri un saikni ar tālākiem procesiem?» kolekciju komentē Evija. «Dust Flag» ilustrē saikni starp laikmeta momentu un skaņas rašanās laiku, veidojot to divdimensionālā apjomā uz režģa pamatnes, attēlojot «skaņas viļņu efektu». Diplomdarba prezentāciju īpaši efektīgu padara Kristīnes Krauzes–Sluckas fotogrāfijas un «Laumurss» video.

Arī iepriekšējā darbā «404/error», kas pērnruden Rīgas modes nedēļas ietvaros tika izstādīts VEF kvartāla kultūras un mākslas telpā «Vasarnīca», Evijas fokusā bija skaņa — elektrības trokšņi. Evija sadarbojusies ar komponisti Aiju Alsiņu un skaņas mākslinieku Sasha Gesta, lai kolekcijas prezentētu ar tām radītiem skaņdarbiem gan skatēs, gan izstādēs.

«Maģistra darbā turpināju pētīt saikni starp skaņu ar vizuālo, apskatot to dažādās subkultūrās. Tuvāk aplūkoju panku subkultūras izcelšanos, kur mūzika bija balss, kas atspoguļojās apģērbā,» stāsta Evija, kura īpašu uzmanību pievērsusi notikumiem Ņujorkā un Londonā un to ietekmei uz subkultūru veidošanos.

Evijas Šaiteres diplomdarba vadītāja ir Latvijas Mākslas akadēmijas lektore, māksliniece Maija Kurševa.

Evija aktīvi piedalās dažādos starptautiskos pasākumos un turpinās to darīt arī pēc studijām, attīstot savu modes zīmolu. Vēl līdz 30. jūnijam viņas darbus iespējams apskatīt un iegādāties Latvijas jauno dizaineru apvienības «Butterman» organizētajā pop–up veikalā Telliskivi radošajā kvartālā Tallinā.

Savukārt no 17. līdz 22. jūlijam Evija piedalīsies «Feeric Fashion Week», kas norisināsies Sibiu pilsētā, Transilvānijā, Rumānijā. Evijas «Dust Flag» ir viens no konkursa «Feeric 33» darbiem, kuru autorus vērtēs starptautiski atzītu profesionāļu žūrija ar pārstāvjiem no «Vogue», «Elle», «Schön! Magazine», Eiropas Dizaina institūta Milānā un citām organizācijām. Konkurss notiks 18. un 19. jūlijā, un uzvarētāji tiks paziņoti noslēguma pasākumā 21. jūlijā.