«OMG!», Una Grants. Foto — Andrejs Strokins

Absolvējot bakalaura studijas Latvijas Mākslas akadēmijas Funkcionālā dizaina apakšnozarē, Una Grants radījusi darbu «OMG!» jeb «garāžu uz riteņiem». Šis projekts ļauj bērniem aizraujoši pavadīt laiku, veidojot kustīgus objektus un tēlus no dažādiem lūžņiem un materiāliem, tā caur prieku un fantāziju paildzinot lietu mūžu, aicinot darboties ar rokām, izmantot dažādus darbarīkus un attīstīt radošumu.

Ziņas Veronika Viļuma 10. jūlijs, 2018

Unas Grants diplomdarbs, mobilais busiņš «OMG!» («O, mana garāža!»), radošām aktivitātēm piedāvā izmantot to sākotnējām funkcijām vairs nederīgas lietas — vecas rotaļlietas, saplīsušas elektroierīces, nolietotus sadzīves priekšmetus un citus krāmus. Tā ir autores pretreakcija uz vides piesārņojuma problēmām un patērnieciskuma kultūru, kurā no jauniem materiāliem nepārtraukti tiek ražotas un tikpat ātri arī izmestas jaunas lietas. Darbojoties «OMG!», bērni, liekot lietā iztēli, rada skulptūras, dažādus tēlus un ērmus, neizmantojot jaunus materiālus.

«Bērnībā man šķita aizraujoši izjaukt konstruktorus un lietas līdz smalkākajai detaļai, domājot, ka tādā veidā var izprast to būtību. Ideja darbam radās, lasot bērnu grāmatu «The Most Magnificent Thing». Tas ir stāsts par mazu meitenīti, kura no dažādiem priekšmetiem mācās izveidot vislieliskāko lietu. Lai gan darba procesā viņa vairākkārt nav apmierināta ar rezultātu, iekšējais ceļojums viņai liek nonākt pie secinājuma, ka no visiem neveiksmīgajiem prototipiem ir izmantojamas veiksmīgās daļas, beigās tās savienojot kopā un izveidojot visveiksmīgāko produktu. Tādā veidā viņa mācās cītību, pacietību un patiesību par to, ka procesā vienai problēmai iespējami vairāki risinājumi,» stāsta Una.

«OMG!» aktivitāšu organizēšanā pielietots Montesori pedagoģijas princips — katram bērnam pirms darba tiek piešķirts savs aktivitāšu dēlītis, sava darba virsma, kurā darboties, netraucējot citiem. Lai ievērotu darba drošību, visus izejmateriālus pirms došanas bērniem pārbauda dizainers, tāpat tiek izmantoti cimdi un aizsargbrilles. Busiņā kopā ar bērnu darbojas pieaugušais, kas palīdz sastiprināt kopā bērna izvēlēto konstrukciju. Šādi darbnīca ļauj ne tikai iepazīt dažādus materiālus, bet arī veicina sadarbošanos starp dažādām paaudzēm. «OMG!» jau no mazotnes veicina izpratni arī par atkritumu šķirošanu — nevajadzīgo lietu novietošanai izvēlētas pelēkas un dzeltenas krāsas plastmasas kastes, kas ir arī materiālu šķirošanas krāsu kods.

«Garāža uz riteņiem» paredzēta bērniem no 4 līdz 14 gadiem. Jaunākie darbnīcas dalībnieki busiņā atradīs magnētiskās tāfeles, uz kurām plaknē radīt savu ērmu vai citu iztēles objektu. Tas ļauj izzināt arī materiālu daudzveidību un saprast, kas ir metāls un kas nav.

Visbeidzot «OMG!» piedāvā izveidoto objektu «iedzīvināt», izmantojot stop–motion animācijas mobilo lietotni, ar kuras palīdzību kadru pa kadram iespējams animēt nupat uzbūvēto rotaļlietu.

Mobilā garāža «OMG!» ir piemērota izmantošanai, piemēram, festivālos, svētkos vai jebkuros citos pasākumos, kuros piedalās zinātkāri un eksperimentēt griboši bērni.

«Slavenie mīti par lieliem uzņēmumiem (tostarp «Apple»), kas aizsākti garāžās, liek spekulēt, ka tieši nepiespiestā garāžas vide ir labs pamats auglīgai radošai darbībai,» teic Una.

Unas Grants bakalaura darba vadītāja ir Latvijas Mākslas akadēmijas asociētā profesore Barbara Ābele.