Izdevuma dizains — «Goys & Birls», foto — Lauris Aizupietis.

Papildinot Latvijas paviljonu Venēcijas biennāles 16. starptautiskajā arhitektūras izstādē, iznākusi grāmata «The Architecture of Together and Apart: An Inquiry into Apartment Buildings». Bagātīgi ilustrētais angļu valodas izdevums tagad pieejams iegādei arī Latvijā.

Ziņas Fold 3. jūlijs, 2018

Grāmata «The Architecture of Together and Apart», tāpat kā Latvijas ekspozīcija «Together and Apart» Venēcijas biennālē, pievēršas daudzdzīvokļu namu arhitektūrai, apskatot to plašākā politiskā, ekonomiskā, sociālā un ekoloģiskā kontekstā. Divsimt lappušu biezais izdevums ietver paplašinātu izstādes materiālu klāstu, kā arī dažādiem daudzdzīvokļu namu aspektiem veltītas fotosērijas, ilustrācijas un esejas.

Starp eseju autoriem ir ekonomists Pēteris Strautiņš, kurš apraksta Latvijas iedzīvotāju pārtapšanu no valsts īpašuma īrniekiem mājokļu īpašniekos. Politologs Ivars Ījabs norāda uz varas neredzamo klātbūtni daudzdzīvokļu namos, bet vēsturnieks Mārtiņš Mintaurs grāmatā izklāsta, kā Padomju Savienībā ar dzīvokļu palīdzību tika pārveidota sabiedrība. Akadēmiķe un māksliniece Renata Tištuka (Renata Tyszczuk) savā esejā akcentē nepieciešamību pārdomāt daudzdzīvokļu namu ietekmi uz klimata pārmaiņām, bet arhitektūras teorētiķis Roberts Aleksandrs Gornijs (Robert Alexander Gorny) ierosina uzrakstīt dzīvokļu kā īpašas arhitektūras tipoloģijas vēsturi. Grāmatā iekļauts arī fragments no ievērojamā vācu filozofa Pētera Sloterdaika (Peter Sloterdijk) darba «Sphären III», kurā viņš izceļ dzīvokli kā vienu no modernā laikmeta ievērojamākajiem izgudrojumiem.

Publikācijas ilustratīvo daļu veido daudzveidīgi arhīvu materiāli un analītiski zīmējumi, fotogrāfa Reiņa Hofmaņa darbi no sērijas, kas apskatāma Latvijas paviljonā Venēcijā, kā arī Ievas Raudsepas fotogrāfijas ar Rīgas daudzdzīvokļu namu iemītniekiem. Savukārt ilustrators Sanders Ettema (Sander Ettema) vairākos komiksos atainojis kuriozas situācijas no Latvijas daudzdzīvokļu namu vēstures. Izdevuma dizaina autori ir Amsterdamas studija «Goys & Birls», kuri veidojuši Latvijas paviljona vizuālo identitāti. Grāmatas redaktori — Latvijas paviljona kuratori Matīss Groskaufmanis, Evelīna Ozola un Anda Skrējāne.

Grāmata «The Architecture of Together and Apart: An Inquiry into Apartment Buildings» Rīgā pieejama grāmatnīcās «Mr. Page» un «Robert’s Books», galerijā «Istaba» un Latvijas Nacionālās bibliotēkas Draugu telpā, kā arī pie izdevēja — Latvijas Jaunā teātra institūta birojā (iepriekš sazinoties). Grāmatu iespējams pasūtīt arī Latvijas paviljona mājaslapā ar piegādi pa pastu visā pasaulē. Ārvalstīs izdevums pieejams biennāles grāmatveikalos un Latvijas paviljonā Venēcijā, kā arī Jaunā institūta (Het Nieuwe Instituut) grāmatveikalā Roterdamā.