Ilustrācija — Andrē Letrija

No 25. līdz 29. septembrim Rīgā viesosies portugāļu ilustrators, grāmatu autors un bērnu grāmatu izdevniecības «Pato Lógico» dibinātājs Andrē Letrija (André Letria, 1973). 25. septembrī plkst. 14.30 interesenti aicināti apmeklēt Letrijas atvērto lekciju Latvijas Mākslas akadēmijā, kurā viņš iepazīstinās ar savu radošo darbību.

Ziņas Fold 20. septembris, 2018

Andrē Letrija ir ilustrators, kurš rada zīmējumus gan bērnu grāmatām, gan sadarbojas ar laikrakstiem un žurnāliem. Viņa ilustrētās grāmatas saņēmušas Portugāles Ilustrācijas balvu, tās izdotas arī ASV, Lielbritānijā, Spānijā, Itālijā, Dienvidkorejā un citās valstīs, un augstu novērtētas arī tur, piemēram, ASV Andrē Letrija saņēmis «Society for News Design» balvu par izcilību grāmatu ilustrācijā. Letrija piedalījies starptautiskās izstādēs, piemēram, Bratislavas Biennālē, prestižajā Boloņas Bērnu grāmatu tirgus ilustrāciju izstādē. Viņa darbu vidū ir arī animācijas filmas un teātra scenogrāfijas risinājumi.

2010. gadā Letrija nodibināja savu izdevniecību «Pato Lógico», kura iemantojusi starptautisku atpazīstamību un augsti novērtēta nozares profesionāļu vidū. «Pato Lógico» izdotās grāmatas saņēmušas balvas Boloņas Bērnu grāmatu tirgū, kas ir lielākais un viens no nozīmīgākajiem pasākumiem bērnu grāmatniecības nozarē.

Andrē Letrijas radošais rokraksts un tēlainā domāšana aizrauj visu vecumu lasītājus. Pērn izdevniecībā «Liels un mazs» klajā nākušo grāmatu «Ja es būtu grāmata» mākslinieks veidojis kopā ar savu tēvu, rakstnieku Žozē Žorži Letriju (Jose Jorge Letria). «Ja es būtu grāmata» ļauj bērniem iztēloties grāmatu kā dzīvu būtni, kas piedāvā viņiem savu draudzību. Turklāt ar iztēles palīdzību grāmata spēj nebeidzami mainīties. Grāmatas ilustrācijas, tāpat kā teksts, veidotas lakoniskā un poētiskā manierē. Katrā atvērumā grāmata maina savu lomu, kļūstot te par lidmašīnu, te salu, te laternu vai čemodānu. Caur šo izdevumu tā autori netieši norāda arī uz cilvēka un grāmatas gadsimtiem ilgo attiecību vēsturi, savukārt pieaugušam lasītājam «Ja es būtu grāmata» rada viegli nostalģiskas un apcerīgas sajūtas.

Lekcijā, kas 25. septembrī plkst. 14.30 notiks Latvijas Mākslas akadēmijas korpusā K2 (ieeja no pagalma), Letrija stāstīs par savu ilustratora karjeru, izdevniecības tapšanas procesu un mākslinieciskajiem izaicinājumiem ilustratora profesijā. Ieeja — bez maksas.

Vizītes laikā Rīgā Andrē Letrija vadīs radošo darbnīcu ciklu Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas katedras studentiem, kā arī radošās darbnīcas bērniem vairākās skolās Rīgā. Vizīti organizē Latvijas Mākslas akadēmija sadarbībā ar bērnu grāmatu izdevniecību «Liels un mazs». To finansiāli atbalsta Eiropas Savienības programmas «Erasmus+» un «Radošā Eiropa».