«Matter to Matter». Foto — Madara Gritāne

Vēl šajā nedēļas nogalē, līdz 28. oktobrim, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) apskatāma Londonas Dizaina biennāles 2018 žūrijas balvu ieguvusī Artūra Analta interaktīvā instalācija «Matter to Matter».

Ziņas Fold 26. oktobris, 2018

Jau ziņojām, ka dizainera Artūra Analta (dizaina uzņēmums «Variant Studio») interaktīvā instalācija «Matter to Matter» šī gada septembrī Londonas Dizaina biennālē (London Design Biennale, LDB) pirmo reizi pārstāvēja Latviju un ieguva žūrijas augstāko novērtējumu kategorijā «Labākais dizains» (Best Design Medal), atzīmējot darba lakonismu un emocionāli daudzslāņaino vēstījumu. Diskusijā Latvijas dienas ietvaros LDB mākslinieciskais direktors, Viktorijas un Alberta muzeja Dizaina, arhitektūras un digitālās mākslas nodaļas vadītājs Dr. Kristofers Tērners (Christopher Turner) secināja, ka šī ekspozīcija ir vislabākais veids, kā popularizēt savu valsti.

«Matter to Matter» ir instalācija, kurā izmantoti dabīgi materiāli un atspoguļota dabas loma Latvijas kultūrā un ikdienā. Artūrs Analts iedvesmojies no dzimtās Rīgas un tās apkārtnes mežiem, kurus ietekmē Baltijas jūras tuvums, veidojot unikālu gaisotni un klimatu. Eksponētajā darbā to iemieso zaļā stikla siena, kas ar eksperimentālu tehnoloģiju starpniecību nodrošina dabīgu ūdens agregātstāvokļa pārejas procesu no gāzes līdz šķidrumam. Vizuāli vienkāršā stikla pamatne ar «maģisku» efektu pārtop par interaktīvu platformu komunikācijai, aicinot izstādes apmeklētājus uz stikla virsmas atstāt savu vēstījumu. Instalācijas daļa ir «Statistikas sols», kas izgatavots no 13 Latvijā augošo mežaudžu sugu koksnēm.

Izstādē DMDM var aplūkot arī Analta iegūto LDB 2018 medaļu, ko veidojusi juveliermākslas kompānija «Shimell and Madden». Savukārt medaļas futlāris ir Roba Hadrila (Rob Hadrill), atzītas grāmatu sietuves Londonā «Book Works» direktora, darbs.

 

Ekspresizstāde «Matter to Matter» līdz 28. oktobrim no plkst. 12.00 līdz 18.00 apskatāma Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Skārņu ielā 10, Rīgā. Plašāku informāciju par «Matter to Matter» var gūt šajā FOLD rakstā.