Ilustrācija — FOLD

18. oktobrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisināsies iekļaujošam dizainam veltīta konference. Dizaineri, plānotāji, dizaina lietotāji, politikas veidotāji un ES fondu apguvēji aicināti ieklausīties Baltijas un Ziemeļvalstu vides pieejamības ekspertu lekcijās, kā arī piedalīties diskusijās.

Ziņas Fold 1. oktobris, 2018

Labklājības ministrijas rīkotās konferences «Iekļaujošs dizains 2018» mērķis ir apspriest iekļaujošā dizaina, tā pētniecības un politikas veidošanas nākotni, kā arī apzināties Latvijas pašreizējo situāciju vides un produktu pieejamības jomā. Valsts sektoru konferencē pārstāvēs Anete Ilves no Latvijas Republikas Tiesībsarga biroja, Elīna Celmiņa no Sociālās iekļaušanas politikas departamenta, kā arī Norvēģijas pārvaldes sistēmas padomnieki, kuri specializējas pieejamībā un pielietojamībā.

Par dizainu, arhitektūru un pilsētplānošanu runās Barbara Ābele no Latvijas Mākslas akadēmijas Funkcionālā dizaina apakšnodaļas, arhitekts, Rīgas Tehniskās universitātes un RISEBA lektors Visvaldis Sarma un pašvaldības ainavu inženiere Anna Kjersti Haga no Norvēģijas. No Zviedrijas pieaicināta pieejamības konsultante Lena Mellblada (Lena Mellbladh) un Burosas pilsētas domes pārstāvis Ingegerds Eriksons (Ingegerd Eriksson), kura pārziņā ir pilsētvides pieejamības jautājumi. Eksperti no Oslo Metropolitēna universitātes Datorzinātņu dizaina departamenta pievērsīsies digitālajiem risinājumiem un universālam dizainam.

Konferencē būs pārstāvēta invalīdu un viņu draugu apvienība «Apeirons», Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija «Sustento», kā arī Latvijas vājdzirdīgo atbalsta asociācija «Sadzirdi.lv». Par sabiedriskajām attiecībām iekļaujoša dizaina kontekstā stāstīs Mākslas muzeja «Rīgas birža» komunikāciju speciāliste Ieva Andžāne un VAS «Latvijas Dzelzceļš» komunikāciju un starptautisko attiecību speciāliste Ieva Kustova. Konferencē viesosies Katrīna Bogelsaka (Kathrin Bögelsack) un Svens Mikaelis (Sven Michaelis), kuri Norvēģijā darbojas nacionāla līmeņa projektā, kas apseko vides pieejamību valstī.

Konference «Iekļaujošs dizains 2018: domā, plāno, veido ikvienam» notiks Latvijas Nacionālās biliotēkas C, D zālē 18. oktobrī. Reģistrēšanās iespējama līdz 8. oktobrim, dalība ir bez maksas. Konference norisināsies latviešu un angļu valodā, tiks nodrošināta sinhronā tulkošana. Pasākumam sekot video tiešraidē varēs Labklājības ministrijas tīmekļa vietnē, kur pieejama arī pilna konferences programma.