Latvijas Dizaina gada balvas vizuālā identitāte — «H2E»

Darbu pieteikšana Latvijas Dizaina gada balvai 2019 (LDGB 2019) sāksies nākamgad janvāra vidū. Balvas vēstījums būs «Dizains ir darbība», izceļot dizainu kā mērķtiecīgu radīšanas, risināšanas un uzlabošanas procesu. Būtiskas izmaiņas ieviestas LDGB 2019 vērtēšanas procesā — divdesmit konkursa finālistiem būs iespēja prezentēt savus iesniegtos darbus gan žūrijas, gan plašākas publikas priekšā.

Ziņas Fold 2. novembris, 2018

«Latvijas Dizaina gada balva divu gadu laikā laikā ir ieņēmusi stabilu vietu Latvijas kultūras notikumu kartē, vienlaikus paverot konkursa uzvarētājiem arī durvis uz pasaules dizaina notikumiem. Tāpat Latvijas Dizaina gada balva ir arī būtiski veicinājusi sabiedrības izpratni par dizainu un tā nozīmīgumu. Aicinu Latvijas talantīgos dizainerus piedalīties nākamajā konkursā, jo balva ir profesionāls tramplīns ne tikai Latvijas mērogā, bet kalpo arī kā atspēriena punkts ceļā uz starptautiskiem panākumiem. Arī nākamgad Kultūras ministrijas galvenā balva būs 2000 eiro dalībai kādā starptautiskā dizaina notikumā,» akcentē kultūras ministre Dace Melbārde.

Pieteikšanās LDGB 2019 tiks uzsākta 14. janvārī un ilgs mēnesi, līdz 14. februārim. Konkursa dalībniekiem darbi būs jāiesniedz elektroniski, aizpildot pieteikumu LDGB mājaslapā

Būtiskas izmaiņas šī gada konkursa darbu izvērtēšanas kārtībā ir uzvarētāja noskaidrošanas process — visiem 20 finālistiem būs iespēja pašiem iepazīstināt žūriju un citus klātesošos ar iesniegto darbu un atbildēt uz žūrijas jautājumiem, sniedzot trīs minūšu garu prezentāciju. Finālistu prezentācijas izvērtēs kompetenta dizaina ekspertu žūrija, kas 4. aprīlī apbalvošanas ceremonijā paziņos LDGB 2019 uzvarētāju.

Konkursa starptautiskajā žūrijā strādās seši dizaina nozares eksperti: Viktorijas un Alberta muzeja Dizaina, arhitektūras un digitālās mākslas nodaļas vadītājs, 2018. gada Londonas dizaina biennāles radošais direktors Kristofers Tērners (Cristopher Turner, Londona, Lielbritānija), dizainere, zīmola «Talented» līdzīpašniece Indra Komarova (Rīga, Latvija), starpdisciplināras dizaina studijas «Dotdash» direktore ar vairāk nekā trīsdesmit gadu pieredzi dizainā Despina Makris (Despina Macris, Brisbena, Austrālija), LDGB pirmā gada uzvarētāju, uzņēmuma «Infogram», vadošais produktu dizainers Jānis Godiņš (Rīga, Latvija), dizaina biroja «Fjord» un «Accenture Interactive» Helsinku biroja dizaina nodaļas vadītājs un radošais direktors Daniels Bošs (Daniel Bosch, Helsinki, Somija) un Londonas Dizaina biennāles 2018 dizaina balvas ieguvējs dizainers Artūrs Analts (Rīga, Latvija). 2. aprīlī ikvienam interesentam būs iespējams žūrijas pārstāvjus satikt konferencē, kur tie uzstāsies ar publiskām prezentācijām un piedalīsies diskusijā.

LDBG 2019 norise

14. janvāris – 14. februāris

Darbu iesniegšana.

2. aprīlis

Žūrijas publiskās prezentācijas un finālistu izziņošana.

3. aprīlis

Finālistu publiskās prezentācijas.

4. aprīlis

Apbalvošanas ceremonija.

8. maijs – 1. augusts

Ekspozīcija Rīgā, laukumā pie tirdzniecības centra «Origo».

 

Pagājušajā gadā LDGB pirmo vietu ieguva dizaina studija «Associates, Partners et Sons» par Rīgas starptautiskā filmu festivāla vizuālo komunikāciju un vides objektiem, otro vietu — «Mass Portal» industriālā dizaina valoda un plastikāta auklas žāvētājs «FD1», bet trešajā vietā ierindojās «Wrong Digital» ar Liepājas pašvaldības mājaslapu.

Latvijas Dizaina gada balvu organizē Kultūras ministrija un dizaina birojs «H2E» sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju un Latvijas Mākslas akadēmiju. LDGB lielais partneris ir viens no vadošajiem IT uzņēmumiem Latvijā un pasaulē — «Accenture».