Foto — Margarita Ogoļcova

Vēl līdz 31. martam Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) skatāma izstāde par Asju Lācis, starptautiski atzītu, bet Latvijā līdz šim neatklātu vienu no 20. gadsimta spilgtākajām latviešu radošajām personībām. To veidojis Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs un kurators Andris Brinkmanis, bet ekspozīcijas dizains ir «Studio Rihards Funts» veikums.

Ziņas Fold 26. marts, 2019

Anna Lāce (1891–1979), pasaulē pazīstama kā Asja Lācis, bija režisore, aktrise, teorētiķe, pedagoģe, nenogurstoša meklētāja un eksperimentāla starpniece starp avangarda vācu, latviešu un krievu kultūrām, kura ar savu pieredzi un spilgto personību iedvesmojusi daudzus 20. gadsimta kultūras dižgarus, bet viņas metodes teātrī ir plaši zināmas starptautiskā apritē.

LNB apskatāmā ekspozīcija ir paplašināta versija projektam, ko kurators Andris Brinkmanis īstenoja prestižajā mākslas notikumā «Documenta» 2017. gadā. Taču Rīgā kurators skatītājiem piedāvā virkni jaunu eksponātu un dokumentu.

«Izstādes skatītājs nonāks teju visos 20. gadsimta sākuma Eiropas kultūras avangarda degpunktos, no Rīgas līdz Berlīnei, Minhenei, Neapolei, Romai, Vīnei, Parīzei, Sanktpēterburgai, Maskavai, Valmierai, atgriežoties Rīgā. Katrā no šiem pieturas punktiem Asja Lācis tikusies un sadarbojusies ar vadošajiem intelektuāļiem,» atklāj Brinkmanis, minot Lācis kontaktus ar tādām personībām kā Frics Langs, Valters Benjamins, Vladimirs Majakovskis, Sergejs Eizenšteins, Dziga Vertovs un citiem.

Ekspozīcijas «Asja Lācis. Avangarda inženiere» iekārtojums ir «Studio Rihards Funts» darbs, un to veidojuši dizaineri Rihards Funts un Reinis Ducmanis, asistējot Initai Upītei. Funts atklāj, ka izstādes tēma viņu uzrunājusi personiski, un mērķis bijis maksimāli parādīt Asjas Lācis personības daudzpusību: «Kopš studiju laika padziļināti interesējos par avangardu un konstruktīvismu — lietišķo mākslu, arhitektūru, literatūru. Viens motīvs izstādes dizaina idejai ir Asjas nebaidīšanās eksperimentēt un meklēt jaunas teātra formas, nesekot dogmām. Otrs — Asjas un Valtera Benjamina kopīgi radītais porainības koncepts. Formu estētikā un materialitātē iedvesmojos no tā laika mākslinieku darbiem — Aleksandra Rodčenko Strādnieku kluba dizaina, Ela Ļisicka «Cabinet of Abstraction», Varvaras Stepanovas sporta uniformām.»

 

Izstāde «Asja Lācis. Avangarda inženiere» aplūkojama līdz 31. martam Latvijas Nacionālās bibliotēkas 4. stāva galerijā, Mūkusalas ielā 3. Sestdien un svētdien no plkst. 12.00 līdz 16.00 izstādes apmeklētāji izstādē varēs satikt Latvijas Laikmetīgās mākslas centra mākslas vēstnešus, kas palīdzēs tuvāk iepazīties ar ekspozīcijas tēmu.